Εκδηλώσεις

Δελτίο Τύπου - Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τ.Π.Π.Λ. & Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου πρόκειται να υπογραφεί στις 4 Σεπτεμβρίου 2009. Η εκδήλωση για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου «Ι. Παυλακέλλης» στις ώρα 6.00 το απόγευμα (Πρόσκληση).

Αντικείμενο του μνημονίου αποτελεί ο προσδιορισμός του πλαισίου συνεργασίας για την προώθηση κοινών δράσεων μεταξύ των δύο φορέων με στόχο την αξιοποίηση του δυναμικού τους για την περαιτέρω προώθηση πρωτοβουλιών αναπτυξιακού, ερευνητικού, εκπαιδευτικού και εκθεσιακού χαρακτήρα. Στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο φορέων προβλέπεται η οργάνωση συναντήσεων εργασίας και ημερίδων με σκοπό την παρουσίαση του έργου και της δραστηριότητας των δύο φορέων και τη γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των στελεχών τους. Επίσης, πρόκειται να αναπτυχθεί συνεργασία σε θέματα υλοποίησης ερευνητικών έργων με σκοπό τη διαμόρφωση προτάσεων σε δράσεις κοινού ενδιαφέροντος για την ανάδειξη του γεωφυσικού πλούτου της περιοχής της Λαυρεωτικής και του Βόρειο-Ανατολικού Αιγαίου.

Ακόμη οι δύο φορείς πρόκειται να συνεργαστούν για την διοργάνωση εκπαιδευτικών- ενημερωτικών ημερίδων σε θέματα ανάδεισξης και προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, συντήρησης μνημείων, περιβαλλοντικής διαχείρισης, διοργάνωση εκδηλώσεων, διοργάνωση και ανταλλαγή εκθέσεων όπως την διοργάνωση έκθεσης ορυκτών και φωτογραφίας του Λαυρίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και έκθεση απολιθωμάτων και άλλων ευρημάτων από τη Λέσβο στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Ιδιαίτερα οι δύο φορείς πρόκειται να συνεργαστούν για την προετοιμασία υποβολής φακέλου για την ένταξη του χώρου του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, στο οποίο το Γεωπάρκο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αποτελεί ένα από τα πρώτα μέλη που εντάχθηκαν το 2004.

Δελτίο Τύπου- 12ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ

 

Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου υποδέχεται στους χώρους του το 12ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμάντέρ το οποίο θα διαρκέσει από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2009. Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη δύο σκηνοθετών του Κώστα Σφήκα και του Νίκου Αντωνάκου. Το Φεστιβάλ οργανώθηκε για ακόμη μια φορά από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Κινηματογράφου και την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής και την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής. Οι χώρες που εκπροσωπούνται εκτός από την Έλλαδα είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, η Παλαιστίνη και η Τουρκία με θεματικούς άξονες αυτούς της εργασίας, των προσωπογραφιών και του πολιτικού ντοκιμαντέρ.

H έναρξη του Φεστιβαλ θα γίνει με την συναυλία - αφιέρωμα στις μουσικές που έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος για τον κινηματογράφο με τίτλο "Η τέχνη της μουσικής επένδυσης στον κινηματογράφο" στις 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 9.00μ.μ. Την ορχήστρα διευθύνει ο συνθέτης και η παρουσίαση θα γίνει από τον Αλέξη Κωστάλα.

Παράλληλα με τις προβολές, θα φιλοξενηθεί στο χώρο του Μηχανουργείου ΙΙ η έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ιακωβίδη με τίτλο "Το χρώμα του χρόνου"- Λαύριο, Εικόνες Βιομηχανικής Μνήμης.

Δείτε το πρόγραμμα των προβολών

Δελτίο Τύπου - Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Τ.Π.Π.Λ.

Για τρίτη συνεχή χρονιά στο χώρο του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου θα φιλοξενηθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Κενταύρια» του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Λαυρεωτικής. Οι μουσικές συναυλίες και οι θεατρικές παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Αμφιθεάτρου ενώ στο χώρο του Μηχανουργείου θα παρουσιαστούν εκθέσεις ποικίλου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το 22920-27774.

Παρακάτω αναφέρεται συνοπτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: 

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ
• 22 & 24/7/2009 Θεατρική παράσταση του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Μελισσίων  
 «Το σπίτι των τρελών» και μουσικοχορευτική παράσταση «Χρόνια στον Πειραιά» αντίστοιχα
• 25/7/2009 Θεατρική παράσταση «Όπερα της πεντάρας» του Μπρεχτ
• 31/7/2009 Συναυλία Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαυρεωτικής
• 1/8/2009 Συναυλία του Θάνου Μικρούστικου μαζί με τα «Υπόγεια Ρεύματα»
• 2/8/2009 Συναυλία του ΚΑΠΗ Δήμου Λαυρεωτικής
• 9/8/2009 Θεατρική παράσταση «Δον Κιχώτης» με τους Γιώργο Κιμούλη και Δημήτρη Πιατά
• 12/8/2009 Η Θεατρική Ομάδα  Λαυρίου θα παρουσιάσει «Το Καφενείο» του Γκολντόνι
• 13/8/2009 Συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη
• 21/8/2009 Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του με τον Γιώργο Υδραίο
• 23/8/2009 Θεατρική παράσταση «ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ» από το Σύλλογο Πελοποννησίων Λαυρίου
• 24/8/2009 Συναυλία του Μάνου Ξυδούς μαζί με το «Οξυγόνου»
• 27/8/2009 Αφιέρωμα στο έργο των αδερφών Κατσιμίχα από την «Ορχήστρα Νέων» Δήμου Λαυρεωτικής
• 29/8/2009 Θεατρική παράσταση  «Ο κουρέας της Σεβίλλης» με τον Γιώργο Παρτσαλάκη
• 30/8/2009 Συναυλία των Μανώλη Μητσιά και Μαρία Φαραντούρη 
1/9/2009 Θεατρική παράσταση «Η Μήδεια» με την Κάτια ΔανδουλάκηΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ
Από 17/7 έως 24/7/2009 Έκθεση Ερασιτεχνών Ζωγράφων
Από 30/7 έως 9/8/2009 Έκθεση Εργαστηρίου Ψηφιδωτών
Από 10/8 έως 19/8/2009 Έκθεση χειροτεχνίας από το φορέα «Νομαρχιακές Επιτροπές Λαϊκής Επιμόρφωσης» (ΝΕΛΕ)
Από 20/8 έως 30/8/2009 Έκθεση ζωγραφικής των Νίκου Βουρλάκου και Ηλία Ζουμά
Από 31/8 έως 4/9/2009 Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Μορφές και Φόρμες».

Δελτίο Τύπου - Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΥΠΑΝ - Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης του Ε.Μ.Π. - HELEXPO

  

 

Στις 27 Απριλίου 2009 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του εκθεσιακού κέντρου της HELEXPO A.E. για τη δημιουργία του πρότυπου «Σπιτιού των Νέων Ενεργειακών Τεχνολογιών» στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Στόχος είναι η αξιοποίηση ενός ευρύτερου τεχνοχώρου για τη δημιουργία διεθνούς πόλου για τις νέες ενεργειακές τεχνολογίες, που θα διευκολύνει την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του κλάδου, θα προωθήσει την καινοτομία και θα συνδράμει στην ουσιαστική ενημέρωση και πληροφόρηση επενδυτών και κοινού.

Το "Σπίτι των Νέων Ενεργειακών Τεχνολογιών" θα αποτελέσει σημείο υποδοχής για κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή, ερευνητή, χρήστη και σύμβουλο, που επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση στην παραγωγή, διαχείριση και εκμετάλλευση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Για το λόγο αυτό προβλέπεται η λειτουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου για τη διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων σχετικών με τις ενεργειακές τεχνολογίες. 

11ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ

Το 11ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκυμαντέρ που θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά στο ΤΠΠΛ από τις 6 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2008, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αιγύπτιου Σκηνοθέτη Youssef Chahine.

Το Φεστιβάλ οργανώνεται για ακόμη μια φορά από το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Κινηματογράφου, τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΕΜΠ. Συνεργάστηκαν ακόμη ο Δήμος Λαυρεωτικής και η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει την αυλαία του στο κοινό με τη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου, το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στο υπαίθριο θέατρο του ΤΠΠ Λαυρίου και θα παρουσιάσει ένα πλούσιο και ενδιαφέρον ρεπερτόριο ταινιών από οχτώ χώρες.

Στο πρόγραμμα του Σαββάτου και της Κυριακής θα υπάρξουν κάποιες τροποιήσεις όσον αφορά τις προγραμματισμένες προβολές.

 

10ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης 9 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις του 10ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Το Φεστιβάλ οργανώθηκε από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Κινηματογράφου και την Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής και την Εταιρία Μελετών Λαυρεωτικής.
Με σταθερό κορμό τους θεματικούς άξονες Πολιτικό Ντοκιμαντέρ, Εργασία, Μετανάστευση και Προσωπογραφίες, προβλήθηκαν συνολικά 29 ταινίες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ισραήλ, το Λίβανο, την Τουρκία, την Τυνησία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Κατά την έναρξη των εκδηλώσεων το Σάββατο 6 Οκτωβρίου χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος του Σωματείου Σκηνοθετών Παραγωγών κ. Νίκος Κανάκης, ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής, ο Δήμαρχος Λαυρίου κ. Δημήτρης Λουκάς, ο κ. Τάσος Βλάδος από την Εταιρία Μελετών Λαυρεωτικής, η κ. Δήμητρα Αργυρού εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Μάνος Ζαχαρίας εκ μέρους της ΕΡΤ, και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Βασίλης Βαφέας. Ακολούθησε η προβολή - αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη και απονομή τιμητικής πλακέτας, την οποία παρέλαβε ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Δημήτρης Αναγνωστόπουλος. Οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας έκλεισαν με τη συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico σε τραγούδια από τη Μεσόγειο και ολόκληρο τον κόσμο.

 

11ο Διεθνές Συνέδριο ACUUS "Underground Space: Expanding the Frontiers"

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο χώρο του Τεχνολογικού Πάρκου Λαυρίου, από τις 11 έως και 13 Σεπτεμβρίου 2007, το 11ο Διεθνές Συνέδριο του Οργανισμού ACUUS με τίτλο: «Underground Space: Expanding the Frontiers». Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας & Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό τηε αιγίδα της Σχολής Μηχ. Μεταλλείων - Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π.
Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν η διερεύνηση καινοτόμων προσεγγίσεων στα φλέγοντα προβλήματα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων και ειδικά των μέγα-πόλεων (mega-cities) με χρήση και αξιοποίηση του υπόγειου χώρου. Η κύρια ιδέα είναι ότι πολλές από τις χρήσεις γης, οι οποίες είναι περιβαλλοντικά οχλούσες ή καταναλώνουν άσκοπα τη λιγοστή ελεύθερη επιφάνεια των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, μπορούν να μεταφερθούν υπόγεια,  απελευθερώνοντας πολύτιμες επιφανειακές εκτάσεις για ζωτικές χρήσεις γης, όπως το πράσινο ή η αναψυχή.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν συνολικά 90 επιστημονικές εργασίες σχετικά με ειδικά υπόγεια συγκοινωνιακά έργα, υπόγειους χώρους επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων, υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους logistics, υπόγεια εμπορικά ή αθλητικά κέντρα και δεκάδες άλλες εφαρμογές όπως μουσεία, εκθέσεις, εργαστήρια κλπ., από συνέδρους που προέρχονταν από 18 χώρες, ενώ τις εργασίες παρακολουθήσαν πάνω από 220 σύνεδροι.