Καλωσήρθατε

Το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (Τ.Π.Π.Λ.), είναι ένας οργανισμός επιστημονικής έρευνας, εκπαιδεύσεως, επιχειρηματικής δραστηριότητος και πολιτισμού. Ιδρύθηκε στη θέση της παλαιάς Γαλλικής Εταιρείας Λαυρίου (Compagnie Francaise des Mines du Laurium) το 1992, με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. (Δείτε το Χρονολόγιο ίδρυσης του ΤΠΠΛ)

Tο Τ.Π.Π.Λ. στοχεύει στη σύνδεση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που πραγματοποιείται στο ΕΜΠ με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου στην πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων σχετικών με την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής και στην ανάδειξη της ιστορίας των δραστηριοτήτων που στο παρελθόν είχαν αναπτυχθεί στις διατηρητέες εγκαταστάσεις του. Ο χώρος του Τ.Π.Π.Λ. αποτελεί μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής και σε αυτόν διατίθενται μια σειρά εγκαταστάσεων για την στέγαση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αιχμής.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Τ.Π.Π.Λ. αλλά και οι ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, συνεχίζουν να στηρίζουν την έρευνα, την εκπαίδευση και την τεχνολογία. Σήμερα, το Τ.Π.Π.Λ. αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό Τεχνολογικό Πάρκο στην περιοχή της Αττικής που εξειδικεύεται σε τομείς – κλειδιά της σύγχρονης εφαρμοσμένης τεχνολογίας, όπως είναι η πληροφορική, η ηλεκτρονική τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, η ρομποτική, η τεχνολογία laser, η περιβαλλοντική τεχνολογία, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ναυπηγική, η θαλάσσια τεχνολογία, κ.α.

 

Φεστιβάλ Δήμου Λαυρεωτικής "Θορίκεια" 2017 στο Τ.Π.Π.Λ. 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Λαυρεωτικής "Θορίκεια" 2017 θα φιλοξενηθούν στο χώρο του ΤΠΠΛ, οι παρακάτω πολιτιστικές εκδηλώσεις:
  • Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017, ώρα 21:00: Δημοτική Φιλαρμονική Λαυρίου
  • Σάββατο 5 Αυγούστου 2017, ώρα 21:00: Συναυλία Κώστα Μακεδόνα
  • Σάββατο 12 Αυγούστου 2017, ώρα 21:00: Θεατρική παράσταση "Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή..."
  • Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 20:30: Συναυλία με την ορχήστρα της ΕΡΤ
Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων πιέστε εδώ. Για οποιαδήποτε συμπληρωματικήπληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 22920-27774.

Δελτίο τύπου για το Prometheus GameJam 2017

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Prometheus Game Jam 2017 που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.  Οι είκοσι μία ομάδες που συμμετείχαν δημιούργησαν ολοκληρωμένα παιχνίδια, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, στις δύο κατηγορίες (video και board games), μέσα στον υποβλητικό πρώην βιομηχανικό χώρο της «Επίπλευσης» και στο στενό χρονικό περιθώριο των 48 ωρών, σε ένα πρωτόγνωρο για διαγωνισμό κλίμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν ο Προμηθέας, το σύμβολο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
 

Άποψη του χώρου της “Επίπλευσης”, στον οποίο έγινε η τελετή βράβευσης των διαγωνιζομένων
Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία video games κέρδισε η ομάδα Happyland με τους Μαρίνο Πεχλιβάνωφ, Βασιλική Τσιφτσιάν, Αλέξανδρο Κοξαρά και το παιχνίδι “Prometheus and The Flames of Fire”. Η Βασιλική ανέφερε στην παρουσίαση του παιχνιδιού: «Στην αρχή, δυσκολευτήκαμε να προσεγγίσουμε το θέμα αλλά,  στη συνέχεια, ανακαλώντας την παρουσίαση του θέματος, θυμηθήκαμε τη φράση του Πλούταρχου “το μυαλό δεν είναι δοχείο για να γεμίζει, αλλά φλόγα για να την ανάβεις”».
 

Απονομή του πρώτου βραβείου στην κατηγορία video games από τον Πρύτανη ΕΜΠ, Καθηγητή Ι. Κ. Γκόλια
Το δεύτερο βραβείο  στην κατηγορία video games κέρδισε η ομάδα ViRA με τους Γιώργο Ταλιάκη, Χριστίνα Χρυσανθοπούλου, Χρήστο Κασιμίδη, Αντώνη Θεοδωρέλλο και Ρένια Παπαθανασίου και το παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας “Prometheus Last Hope”.
 

Απονομή του δεύτερου βραβείου στην κατηγορία video games από τον Αντιπρόεδρο του ΤΠΠΛ, Καθηγητή Δ. Καλιαμπάκο

Το τρίτο βραβείο  στην κατηγορία video games κέρδισε η ομάδα Pixel Reign με τους Νίκο Larin, Ανδρέα Παπουτσά, Θανάση Νικολόπουλο και το παιχνίδι “Trials of The Unspoken”.

Το βραβείο  στην κατηγορία board games κέρδισε η ομάδα Boardgame Kahunas με τους Ορέστη Λεονταρίτη και Μιχάλη Γεωργίου και το παιχνίδι “Prometheus Project”.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας απευθύνθηκε στους διαγωνιζόμενους λέγοντας “Δηλώνω εντυπωσιασμένος από τη φρεσκάδα, την ορμή, τις ικανότητες, τη διάθεση και το χιούμορ των συμμετεχόντων”. Και πρόσθεσε: «Αν έκανα τον παραλληλισμό της ζωής του Πρύτανη με video game, θα έλεγα εκδηλώσεις σαν αυτή μου προσθέτουν πολλές “ζωές”».

Ο Αντιπρόεδρος του ΤΠΠΛ Δημήτρης Καλιαμπάκος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι εκπληκτικό πως ο μύθος του Προμηθέα, αυτού του συμβόλου της χειραφέτησης του ανθρώπου αλλά και της αμφισβήτησης της εξουσίας, γέννησε τις συναρπαστικές ιδέες που είδαμε να αναπτύσσονται σήμερα, από  νέους ανθρώπους, 2500 χρόνια μετά».

Ο Γιώργος Καζαμίας, της συνδιοργανώτριας Gifted Hellas ευχαρίστησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου για την συνεργασία, που έχει ξεκινήσει από τη διοργάνωση του πρώτου Game Jam στην Ελλάδα το 2012.  Τόνισε τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων για την ανάπτυξη και προώθηση του έργου μιας από τις πιο δημιουργικές κοινότητες νέων στη χώρα μας.

Αναμνηστική φωτογραφία οργανωτών και διαγωνιζομένων στο Prometheus Gama Jam 2017
Η τελετή έναρξης, όπως επίσης και η τελετή λήξης με την παρουσίαση των παιχνιδιών και τη βράβευση, μεταδοθηκαν μεσω livestreaming, από τους σύνδεσμους: 

 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση. Για περισσότερες φωτογραφίες πιέστε εδώ. 


 
  
 
 

Ανακοίνωση των βραβείων για το Prometheus GameJam 2017

 

Ανακοινώθηκαν, από τους διοργανωτές και τον αθλοθέτη, τα βραβεία για τους νικητές του GameJam, στις δύο κατηγορίες του διαγωνισμού.

Τα προβλεπόμενα βραβεία είναι χρηματικά και έχουν ως εξής:

 

  • 2.000€ για τον 1ο νικητή της κατηγορίας video game
  • 1.000€ για τον 2ο νικητή της κατηγορίας video game
  • 500€ για τον 3ο νικητή της κατηγορίας video game
και
  • 1.000€ για τον 1ο νικητή της κατηγορίας board game

 
Αθλοθέτης είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου,  σταθερός αρωγός στην επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση της νεολαίας της χώρας, και το οποίο η διοργάνωση ευχαριστεί θερμά.

Prometheus GameJam 2017

 

 

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 180 χρόνων του EΜΠ διοργανώνεται στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, το Prometheus GameJam το οποίο απευθύνεται σε νέους με πάθος για την τεχνολογία και τη δημιουργικότητα. Ένας non-stop 48ωρος διαγωνισμός ανάπτυξης video game ή board game, σε θέμα που θα δοθεί επιτόπου στις ομάδες των διαγωνιζόμενων. 

Το Prometheus Game Jam έρχεται τον χώρο που φιλοξένησε το πρώτο game jam στην Ελλάδα το 2012.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση και τις συμμετοχές θα βρείτε στο http://gamejam.ntua.gr/

 

Στο χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού μια ακόμα έκπληξη θα περιμένει τους διαγωνιζόμενους και τους επισκέπτες. Μια εικαστική πλαστική παρέμβαση, εμπνευσμένη από το ίδιο το GameJam, της νέας ταλαντούχου εικαστικού Ράνιας Μπιχαλτζή που, μεταξύ άλλων, "πλέκει" ερείπια και παλιούς βιομηχανικούς χώρους, δίνοντάς τους νέα ζωή.

Η  Ράνια Μπιχαλτζή γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής και μεγάλωσε στα Λεγραινά Λαυρεωτικής. Το Δεκέμβριο του 2016 πήρε το πτυχίο της από την Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχει λάβει μέρος στην ομαδική έκθεση " 21 καλλιτέχνες του Σαρωνικού" - ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ.

Δείγμα έργων της:

 

Χορευτική παράσταση "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" από τη Σχολή Χορού Ιρένε Γκούβερη 

 

Για να δείτε το πρόγραμμα πιέστε εδώ.

Περιβαλλοντική Εξυγίανση

Στο χώρο του Τ.Π.Π.Λ. ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα «Εξυγίανση Εδαφών και Συμπληρωματικά Έργα στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου». Πιο συγκεκριμένα, στόχος του έργου ήταν η ριζική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα ρυπασμένα εδάφη που βρίσκονται στην περιοχή.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα του ΥΠ.ΑΝ., και διακρίθηκε σε τρία υποέργα. Αυτά αφορούσαν, στην κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής ρυπασμένων εδαφών (Χ.Υ.Τ.Ρ.Ε.) όπου αποτέθηκαν το σύνολο σχεδόν των υλικών, στην κατασκευή ενός υπόγειου χώρου για την διάθεση ειδικών αποβλήτων από την περιοχή του Πάρκου και τέλος στην εγκατάσταση ενός πρότυπου εργαστηρίου περιβαλλοντικών μετρήσεων για τον έλεγχο και διασφάλιση της καλής λειτουργίας των παραπάνω.  Περισσότερα...

 

Ανακοινώσεις

Video Ιστορίας ΤΠΠΛ

Lavrion History Video

Παρακολουθήστε ένα μικρό video με τις ιστορικές φωτογραφίες της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου.


Παρουσίαση ΤΠΠΛ


 

Ενημερωτικό τεύχος για το T.Π.Π.Λ.

1995-1997

  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥ,

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Ε.Μ.Π.,1997

 

 Πιέστε για ανάγνωση παρακάτω:

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ 1994-97 

 

 Εργασία προπτυχιακών φοιτητών:

"Επανάχρηση Συγκροτήματος Παραγωγής Αρσενικού στο Τ.Π.Π.Λ." 

Κτηριακό Δυναμικό
Δείτε τα κτήρια στο χώρο του Τ.Π.Π.Λ.
Περισσότερα...

Πρόκειται για μία διεθνή πρακτική που απευθύνεται σε επενδυτές με σκοπό την επιτάχυνση της απεμπλοκής και τη διευκόλυνση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων.

Συνεχής ενημέρωση σε ο,τι αφορά την "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ", σε Ελλάδα και Ευρωπη.

Ο Καιρός στο Λαύριο


oC

Λίστα εταιρειών
Δείτε τις εταιρείες που έχουν ιστοσελίδες στον ιστότοπο του Τ.Π.Π.Λ.

Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε αίθουσα του Τ.Π.Π.Λ. από τη Δευτέρα 10/11/2014

Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου εγκαινιάζει τη λειτουργία αίθουσας με πρόσβαση στο διαδίκτυο για συμπολίτες μας που χρειάζονται τις υπηρεσίες του διαδικτύου αλλά έχουν αποκλειστεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Η αίθουσα θα λειτουργεί από τις 11:00 έως τις 14:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή στο ισόγειο του κτηρίου Διοίκησης "Βίλλα Σερπιέρι".
Για τη διευκόλυνση των χρηστών θα λειτουργεί υπηρεσία προκράτησης θέσεων σε εβδομαδιαίο πρόγραμμα τις ίδιες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 2292025316 (κα Ευα Τσίρου).
Ψηφοφορία
Είστε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες που παρέχει το Τ.Π.Π.Λ.;
Ναι
Όχι