Καλωσήρθατε

Το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (Τ.Π.Π.Λ.), είναι ένας οργανισμός επιστημονικής έρευνας, εκπαιδεύσεως, επιχειρηματικής δραστηριότητος και πολιτισμού. Ιδρύθηκε στη θέση της παλαιάς Γαλλικής Εταιρείας Λαυρίου (Compagnie Francaise des Mines du Laurium) το 1992, με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. (Δείτε το Χρονολόγιο ίδρυσης του ΤΠΠΛ)

Tο Τ.Π.Π.Λ. στοχεύει στη σύνδεση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που πραγματοποιείται στο ΕΜΠ με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου στην πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων σχετικών με την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής και στην ανάδειξη της ιστορίας των δραστηριοτήτων που στο παρελθόν είχαν αναπτυχθεί στις διατηρητέες εγκαταστάσεις του. Ο χώρος του Τ.Π.Π.Λ. αποτελεί μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής και σε αυτόν διατίθενται μια σειρά εγκαταστάσεων για την στέγαση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αιχμής.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Τ.Π.Π.Λ. αλλά και οι ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, συνεχίζουν να στηρίζουν την έρευνα, την εκπαίδευση και την τεχνολογία. Σήμερα, το Τ.Π.Π.Λ. αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό Τεχνολογικό Πάρκο στην περιοχή της Αττικής που εξειδικεύεται σε τομείς – κλειδιά της σύγχρονης εφαρμοσμένης τεχνολογίας, όπως είναι η πληροφορική, η ηλεκτρονική τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, η ρομποτική, η τεχνολογία laser, η περιβαλλοντική τεχνολογία, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ναυπηγική, η θαλάσσια τεχνολογία, κ.α.

 

Πρόσκληση σε επιμορφωτική εσπερίδα με θέμα την τοπική ιστορία της Λαυρεωτικής 

O Δήμος Λαυρεωτικής, το 5ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου, απευθυνόμενοι στους εκπαιδευτικούς, στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων όλων των σχολείων της Λαυρεωτικής, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, συνδιοργανώνουν

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ

 «Δράσεις για την Αειφορία με αφόρμηση την Τοπική Ιστορία Λαυρεωτικής»

Ο Γερανός του Παρθενώνα στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

 

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η επανασυναρμολόγηση του Γερανού του Παρθενώνα στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με ρόλο πλέον μουσειακό-εκπαιδευτικό. Το  ιστορικό  μηχάνημα, τύπου Stiffleg Derrick, «εργάστηκε» σκληρά στον ιερό βράχο για 33 χρόνια, από το 1984, οπόταν εγκαταστάθηκε στο εσωτερικό του Μνημείου για τις ανάγκες του αναστηλωτικού έργου. Όταν, στα τέλη του 2017, οι σύγχρονες αναστηλωτικές ανάγκες στην Ακρόπολη υπέδειξαν τη «συνταξιοδότηση» του, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης της ΥΣΜΑ (Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης) και του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου και άμεση ανταπόκριση της Διοίκησης του ΕΜΠ, αποφασίστηκε η μεταφορά και ανασυναρμολόγηση του στους χώρους του ΤΠΠΛ, δεδομένου και του κεντρικού ρόλου του Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ τόσο στα έργα αναστήλωσης της Ακρόπολης όσο και στην εγκατάσταση και λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανήματος.

Ο Γερανός κατασκευάστηκε στη Γαλλία ειδικά για τον Παρθενώνα από την εταιρεία Hulotte σε σχέδια της εταιρείας, που φέρουν όμως μετατροπές του Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ και του Πολιτικού Μηχανικού Κώστα Ζάμπα. Με ύψος ιστού 12,50μ (13,70μ με τη βάση του), βέλος (μπούμα) 39 μέτρων σε πλήρη ανάπτυξη και μέγιστο ύψος τα 32,8μ. σε πλήρη ανόρθωση (γωνίας 15ο)  και δυνατότητα οριζόντιας περιστροφής 260ο, το έκθεμα αποτελεί αξιόλογο δείγμα του τύπου Derrick.

Έχοντας υπηρετήσει ένα από τα σπουδαιότερα τεχνουργήματα του παγκόσμιου πολιτισμού, ο Γερανός, τεχνούργημα και ο ίδιος, συναρμολογημένος πλέον απέναντι από το αποκαταστημένο συγκρότημα της πρώην Γαλλικής Εταιρείας και δίπλα στο αμφιθέατρο του ΤΠΠΛ, στέκεται να θυμίζει πως η ιστορία της τεχνολογίας είναι μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Να θυμίζει την αρχαία σύνδεση του Λαυρίου  με την Ακρόπολη, όταν το ασήμι του χρηματοδοτούσε τα σπουδαία έργα του 5ου π.Χ. αιώνα. Και να συνδέει τα πρώτα βήματα της ελληνικής βιομηχανικής επανάστασης που έγιναν στην πόλη του Λαυρίου, με τις δυνατότητες που γέννησαν τεχνουργήματα του τύπου των βιομηχανικών γερανών.

Η Διοίκηση του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τα στελέχη της ΥΣΜΑ για τη μέριμνά τους στη μετεγκατάσταση του ιστορικού αποκτήματος, και προσωπικά τη Διευθύντρια, κ. Βασιλική Ελευθερίου, για την πρωτοβουλία. Επίσης τα στελέχη του ΕΜΠ και του ΤΠΠΛ, για τη συμβολή τους στο όλο έργο. Τέλος, την εταιρεία Ιntercrane για τη συνεπή εργασία επανασυναρμολόγησης. Σε επόμενο χρόνο σχεδιάζεται μικρή τελετή εγκαινίασης της επιδεικτικής λειτουργίας του Γερανού Derrick και της γνωριμίας του με το κοινό. 

Παρακολουθείστε το time-lapse video της συναρμολόγησης του Γερανού του Παρθενώνα εδώ.

 

Ανοιχτή πρόσκληση- Μεταλλωρύχοι της Ελλάδας ιχνηλατώντας την ταυτότητα τους μέσα από την τέχνη

 

 

Μεταλλωρύχοι της Ελλάδας

Ιχνηλατώντας την ταυτότητα τους μέσα απ’ την τέχνη

Σάββατο 2 Ιουνίου, ώρα 19:30

στο Μηχανουργείο

του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου

Συνεχίζουμε τη διερεύνηση του χώρου της μεταλλείας, που ξεκίνησε με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών, με το δεύτερο μέρος της προσπάθειας σκιαγράφησης της ταυτότητας του μεταλλωρύχου. Μετά τους Μεταλλωρύχους του Κόσμου, αυτήν τη φορά αντικείμενο είναι οι Μεταλλωρύχοι της Ελλάδας. Ο χώρος για την εκδήλωση αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το Λαύριο, τη μικρή ελλαδική μητρόπολη της μεταλλείας και μεταλλουργίας, με την οποία η Σχολή έχει συνδεθεί άρρηκτα εδώ και αρκετές δεκαετίες. Συνδιοργανωτές και συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, ο Δήμος Λαυρεωτικής και Τοπικοί Φορείς της πόλης.

Διαλέξαμε έναν δρόμο προσέγγισης, λίγο διαφορετικό, αλλά ίσως τον πλέον κατάλληλο για να αφουγκραστεί την ψυχή του μεταλλωρύχου:  αυτόν της τέχνης. Της τέχνης που πιάνει με την ευαισθησία της, συχνά πυκνά, τα απόμακρα μηνύματα που εκπέμπονται από τον δύσκολο αλλά και συνάμα συναρπαστικό κόσμο των μεταλλείων.

Στο ταξίδι μας σε διάφορες γωνιές του κόσμου, είδαμε όψεις των μεταλλωρύχων που, παρά τις διαφορές και τις αντιφάσεις τους, αναδύουν ανάγλυφα κοινά χαρακτηριστικά.  Χαρακτηριστικά που απορρέουν από την έντονη ιδιαιτερότητα της δουλειάς σε ένα περιβάλλον ακραίων συνθηκών. Χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον συνεχώς παρόντα κίνδυνο και την αδιάλειπτη ανάληψη ευθύνης της ζωής, εαυτού και αλλήλων.

Έχοντας αυτήν την πρώτη εμπειρία, επιστρέφουμε στη χώρα μας για να ιχνηλατήσουμε, αυτήν τη φορά, την ταυτότητα του Έλληνα μεταλλωρύχου. Ποιος είναι, λοιπόν, ο Έλληνας μεταλλωρύχος; Τι ομοιότητες και τι διαφορές παρουσιάζει  με τον μεταλλωρύχο του Κόσμου;

Απ’ τον Αλέξη Ζορμπά, τη θρυλική μορφή  του Έλληνα μεταλλωρύχου της Στρατονίκης, ως τον ξεριζωμένο έφηβο βιομηχανικό εργάτη του Λαυρίου, κι από τον απεργό μεταλλωρύχο της Σερίφου στον σκληροτράχηλο Ναξιώτη σμυριδεργάτη, το νέο ταξίδι μας θα προσπαθήσει να αφουγκραστεί και να ερμηνεύσει τη φωνή τους.

 

4 Δεκεμβρίου 2017, Εορτασμός για τα 70 χρόνια της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π.


 
Δείτε το δελτίο τύπου της εκδήλωσης, τη πρόσκληση και το πρόγραμμα.

Πιέστε εδώ για να δείτε φωτογραφίες και το δελτίο τύπου της εκδήλωσης.

Περιβαλλοντική Εξυγίανση

Στο χώρο του Τ.Π.Π.Λ. ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα «Εξυγίανση Εδαφών και Συμπληρωματικά Έργα στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου». Πιο συγκεκριμένα, στόχος του έργου ήταν η ριζική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα ρυπασμένα εδάφη που βρίσκονται στην περιοχή.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα του ΥΠ.ΑΝ., και διακρίθηκε σε τρία υποέργα. Αυτά αφορούσαν, στην κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής ρυπασμένων εδαφών (Χ.Υ.Τ.Ρ.Ε.) όπου αποτέθηκαν το σύνολο σχεδόν των υλικών, στην κατασκευή ενός υπόγειου χώρου για την διάθεση ειδικών αποβλήτων από την περιοχή του Πάρκου και τέλος στην εγκατάσταση ενός πρότυπου εργαστηρίου περιβαλλοντικών μετρήσεων για τον έλεγχο και διασφάλιση της καλής λειτουργίας των παραπάνω.  Περισσότερα...

 

Ανακοινώσεις

Video Ιστορίας ΤΠΠΛ

Lavrion History Video

Παρακολουθήστε ένα μικρό video με τις ιστορικές φωτογραφίες της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου.


Παρουσίαση ΤΠΠΛ


 

Ενημερωτικό τεύχος για το T.Π.Π.Λ.

1995-1997

  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥ,

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Ε.Μ.Π.,1997

 

 Πιέστε για ανάγνωση παρακάτω:

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ 1994-97 

 

 Εργασία προπτυχιακών φοιτητών:

"Επανάχρηση Συγκροτήματος Παραγωγής Αρσενικού στο Τ.Π.Π.Λ." 

Κτηριακό Δυναμικό
Δείτε τα κτήρια στο χώρο του Τ.Π.Π.Λ.
Περισσότερα...

Πρόκειται για μία διεθνή πρακτική που απευθύνεται σε επενδυτές με σκοπό την επιτάχυνση της απεμπλοκής και τη διευκόλυνση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων.

Συνεχής ενημέρωση σε ο,τι αφορά την "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ", σε Ελλάδα και Ευρωπη.

Ο Καιρός στο Λαύριο


oC

Λίστα εταιρειών
Δείτε τις εταιρείες που έχουν ιστοσελίδες στον ιστότοπο του Τ.Π.Π.Λ.

Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε αίθουσα του Τ.Π.Π.Λ. από τη Δευτέρα 10/11/2014

Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου εγκαινιάζει τη λειτουργία αίθουσας με πρόσβαση στο διαδίκτυο για συμπολίτες μας που χρειάζονται τις υπηρεσίες του διαδικτύου αλλά έχουν αποκλειστεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Η αίθουσα θα λειτουργεί από τις 11:00 έως τις 14:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή στο ισόγειο του κτηρίου Διοίκησης "Βίλλα Σερπιέρι".
Για τη διευκόλυνση των χρηστών θα λειτουργεί υπηρεσία προκράτησης θέσεων σε εβδομαδιαίο πρόγραμμα τις ίδιες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 2292025316 (κα Ευα Τσίρου).
Ψηφοφορία
Είστε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες που παρέχει το Τ.Π.Π.Λ.;
Ναι
Όχι