Νέα του Πάρκου

Τηλεοπτικά γυρίσματα του βιβλίου "Η ζωή εν τάφω"

Τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς που βασίζεται στο βιβλίο "Η ζωή εν τάφω" του Στρατή Μυριβήλη συνεχίζονται στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Στο μυθιστόρημα διαβάζουμε τα γράμματα που έγραφε προς την αγαπημένη του, ο Μυτιληνιός λοχίας Αντώνης Κωστούλας, τα οποία μάλιστα, βρέθηκαν στο γυλιό του (στρατιωτικός σάκος). Η κάθε επιστολή είναι και ένα κεφάλαιο του βιβλίου.  

"Δεν πρόκειται εδώ για την ηρωική διάσταση του πολέμου, αλλά για μια πραγματικότητα φρικιαστική. Είναι η φρίκη των χαρακωμάτων έτσι όπως την έζησε ο συγγραφέας. Το αντιπολεμικό μήνυμα του έργου αναδεικνύεται μέσα από την ωμότητα της ρεαλιστικής περιγραφής που χρησιμοποιεί τη φρίκη ως μέσο απώθησης και εξισώνει όλους τους ανθρώπους, φίλους και εχθρούς, κάτω από το βάρος της συντριβής της ανθρώπινης ύπαρξης. Από την άλλη, η αγάπη για τη ζωή, για τον άνθρωπο και το φυσικό του περιβάλλον θα παραμείνει ο συνεκτικός ιστός της σκέψης του και ολόκληρου του έργου του, το μόνο αντίδοτο, η μόνη ελπίδα απέναντι στον παραλογισμό του πολέμου."

 

 

  

 

Δελτίο τύπου: "Ρυπασμένα εδάφη και άλλοι κίνδυνοι: Πώς τους αξιολογούν οι κάτοικοι του Λαυρίου"

  

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ η προγραμματισμένη παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας της αποφοίτου της Σχολής Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών Μηχανικών του ΕΜΠ,  Σεμίνας Ζέρβα με θέμα «Ρυπασμένα εδάφη και άλλοι κίνδυνοι: Πως τους αξιολογούν οι κάτοικοι του Λαυρίου;»  από την ίδια και τον Κοσμήτορα της Σχολής και Αντιπρόεδρο του ΤΠΠΛ,  Καθηγητή Δ. Καλιαμπάκο.

Σημαντική η παρουσία των κατοίκων του Λαυρίου για ένα θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία διαχρονικά, εκπροσώπων τοπικών συλλόγων καθώς και η παρουσία εκπαιδευτικών και μαθητών του Εσπερινού Γυμνασίου Λαυρίου.

Ανακεφαλαιώνοντας τα συμπεράσματα της παρουσίασης , φαίνεται ότι υπάρχει σχετικά καλή αξιολόγηση των κινδύνων από τους κατοίκους του Λαυρίου, με μόνη εξαίρεση τη σημαντική υποτίμηση του κινδύνου της κακής διατροφής σε σχέση με άλλους καθημερινούς κινδύνους.  Σε ότι αφορά στην αξιολόγηση του κινδύνου από τα ρυπασμένα εδάφη, υπάρχει σημαντική επίγνωση του κινδύνου από την τοπική κοινωνία,  με μια ταυτόχρονη, όμως, τάση εξοικείωσης με αυτόν, γεγονός το οποίο δεν βοηθά στη σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία μεταξύ άλλων έγινε υπόμνηση από τον κ. Καλιαμπάκο για τα απλά μέτρα υγιεινής που θα πρέπει να ακολουθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Λαυρίου για την προστασία τους από την επαφή με τα ρυπασμένα εδάφη.  Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της συνολικής αντιμετώπισης του περιβαλλοντικού προβλήματος της Λαυρεωτικής για το οποίο, όπως υπενθύμισε ο κ. Καλιαμπάκος, είχε γίνει από τον ίδιο εισήγηση για την στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί στην ημερίδα «Η συμβολή του Ε.Μ.Π. στο Λαύριο του 21ου αιώνα»

"Ρυπασμένα εδάφη και άλλοι κίνδυνοι: Πώς τους αξιολογούν οι κάτοικοι του Λαυρίου"


 
 

Εκδήλωση της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του  ΕΜΠ στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

 
Πώς αξιολογούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι του Λαυρίου

Άραγε τι θεωρούν πιο επικίνδυνο; Το κάπνισμα, την επικίνδυνη οδήγηση, τα ρυπασμένα εδάφη, την ανθυγιεινή διατροφή ή την έκθεση στον ήλιο;

Τι σχέση έχει η αξιολόγηση των κατοίκων με την αντικειμενική φύση των κινδύνων;

 

Την Δευτέρα 30 Απριλίου, στις 7 μμ, στην αίθουσα «Φαρμακείο» του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα μιας πρωτογενούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων- Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας.

 

Θα διαπιστώσουμε ότι οι κάτοικοι του Λαυρίου άλλοτε αξιολογούν σωστά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και άλλοτε κάνουν σημαντικά λάθη.

Θα δούμε ποια είναι τα κριτήρια που επηρεάζουν την αντίληψή τους, τη σημασία και τις επιπτώσεις της εξοικείωσης με τον κίνδυνο, ενώ έμφαση θα δοθεί στην αξιολόγηση του κινδύνου από τα ρυπασμένα εδάφη του Λαυρίου.

 

Γνωρίζουν οι κάτοικοι τον κίνδυνο για την υγεία τους από τα ρυπασμένα εδάφη;

Επηρεάζει αυτό  την καθημερινότητά τους;

Τι εμπιστοσύνη έχουν στις αρχές για τον έλεγχο ή την επίλυση του προβλήματος;

 

Ομιλητές:

Σεμίνα Ζέρβα, Απόφοιτος  Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών.

Δημήτρης Καλιαμπάκος, Κοσμήτορας Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, Αντιπρόεδρος Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.

Ενημερωτικό δελτίο ΤΠΠΛ- Τεύχος 16- Μάρτιος 2018 

  

Για να διαβάσετε το δελτίο πιέστε εδώ

Ενημερωτικό δελτίο ΤΠΠΛ- Τεύχος 15- Δεκέμβριος 2017 

  

Για να διαβάσετε το δελτίο πιέστε εδώ

"Loss" Ετήσια Έκθεση της Φωτογραφικής Ομάδας METApolis

 

"Αποθήκη Επίπλευσης"

Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

Εγκαίνια 1 Οκτωβρίου 2017, 11:00

 

 

Διάρκεια:

1 Οκτωβρίου – 15 Δεκεμβρίου 2017

Ώρες Λειτουργίας:

Δευτέρα –Παρασκευή 10.00 μέχρι 16.00


 
Σάββατο & Κυριακή Ειδικές Ξεναγήσεις 
Για να δείτε το δελτίο τύπου πιέστε εδώ.

Προσυνεδριακή ημερίδα με θέμα "Αττική σε κρίση" στο ΤΠΠΛ

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017, τις προσυνεδριακές δραστηριότητες του Λαυρίου, που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του Συνεδρίου ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής, με συνοπτικό τίτλο ΑΤΤΙΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ.

Οι προσυνεδριακές δραστηριότητες του Λαυρίου περιλαμβάνουν:

18:30

Επιστημονική Ημερίδα

Στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου - Αποθήκη Επίπλευσης

18:30

Έκθεση Φωτογραφίας LOSS

Στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου - Αποθήκη Επίπλευσης

 

https://atticaincrisis.files.wordpress.com/2017/09/imerida_lavrio.pdf

 

21:30

Συναυλία τζαζ

Στην οδό Αγωνιστών Μακρονήσου- εμπρός στο Εργοστάσιο Δέδε

 

https://atticaincrisis.files.wordpress.com/2017/09/synavlia_lavrio.pdf

 

Σας επισυνάπτουμε το Πρόγραμμα της Ημερίδας και της Έκθεσης, καθώς και την Αφίσα της Συναυλίας.

 

με εκτίμηση

Η Επιτροπή Προσυνεδριακών Δραστηριοτήτων Λαυρίου 

Ενημερωτικό δελτίο ΤΠΠΛ- Τεύχος 13-14- Διπλό τεύχος- Σεπτέμβριος 2017 


Για να διαβάσετε το δελτίο πιέστε εδώ

Φεστιβάλ Δήμου Λαυρεωτικής "Θορίκεια" 2017 στο Τ.Π.Π.Λ. 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Λαυρεωτικής "Θορίκεια" 2017 θα φιλοξενηθούν στο χώρο του ΤΠΠΛ, οι παρακάτω πολιτιστικές εκδηλώσεις:
 • Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017, ώρα 21:00: Δημοτική Φιλαρμονική Λαυρίου
 • Σάββατο 5 Αυγούστου 2017, ώρα 21:00: Συναυλία Κώστα Μακεδόνα
 • Σάββατο 12 Αυγούστου 2017, ώρα 21:00: Θεατρική παράσταση "Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή..."
 • Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 20:30: Συναυλία με την ορχήστρα της ΕΡΤ
Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων πιέστε εδώ. Για οποιαδήποτε συμπληρωματικήπληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 22920-27774.

Δελτίο τύπου για το Prometheus GameJam 2017

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Prometheus Game Jam 2017 που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.  Οι είκοσι μία ομάδες που συμμετείχαν δημιούργησαν ολοκληρωμένα παιχνίδια, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, στις δύο κατηγορίες (video και board games), μέσα στον υποβλητικό πρώην βιομηχανικό χώρο της «Επίπλευσης» και στο στενό χρονικό περιθώριο των 48 ωρών, σε ένα πρωτόγνωρο για διαγωνισμό κλίμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν ο Προμηθέας, το σύμβολο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
 

Άποψη του χώρου της “Επίπλευσης”, στον οποίο έγινε η τελετή βράβευσης των διαγωνιζομένων
Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία video games κέρδισε η ομάδα Happyland με τους Μαρίνο Πεχλιβάνωφ, Βασιλική Τσιφτσιάν, Αλέξανδρο Κοξαρά και το παιχνίδι “Prometheus and The Flames of Fire”. Η Βασιλική ανέφερε στην παρουσίαση του παιχνιδιού: «Στην αρχή, δυσκολευτήκαμε να προσεγγίσουμε το θέμα αλλά,  στη συνέχεια, ανακαλώντας την παρουσίαση του θέματος, θυμηθήκαμε τη φράση του Πλούταρχου “το μυαλό δεν είναι δοχείο για να γεμίζει, αλλά φλόγα για να την ανάβεις”».
 

Απονομή του πρώτου βραβείου στην κατηγορία video games από τον Πρύτανη ΕΜΠ, Καθηγητή Ι. Κ. Γκόλια
Το δεύτερο βραβείο  στην κατηγορία video games κέρδισε η ομάδα ViRA με τους Γιώργο Ταλιάκη, Χριστίνα Χρυσανθοπούλου, Χρήστο Κασιμίδη, Αντώνη Θεοδωρέλλο και Ρένια Παπαθανασίου και το παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας “Prometheus Last Hope”.
 

Απονομή του δεύτερου βραβείου στην κατηγορία video games από τον Αντιπρόεδρο του ΤΠΠΛ, Καθηγητή Δ. Καλιαμπάκο

Το τρίτο βραβείο  στην κατηγορία video games κέρδισε η ομάδα Pixel Reign με τους Νίκο Larin, Ανδρέα Παπουτσά, Θανάση Νικολόπουλο και το παιχνίδι “Trials of The Unspoken”.

Το βραβείο  στην κατηγορία board games κέρδισε η ομάδα Boardgame Kahunas με τους Ορέστη Λεονταρίτη και Μιχάλη Γεωργίου και το παιχνίδι “Prometheus Project”.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας απευθύνθηκε στους διαγωνιζόμενους λέγοντας “Δηλώνω εντυπωσιασμένος από τη φρεσκάδα, την ορμή, τις ικανότητες, τη διάθεση και το χιούμορ των συμμετεχόντων”. Και πρόσθεσε: «Αν έκανα τον παραλληλισμό της ζωής του Πρύτανη με video game, θα έλεγα εκδηλώσεις σαν αυτή μου προσθέτουν πολλές “ζωές”».

Ο Αντιπρόεδρος του ΤΠΠΛ Δημήτρης Καλιαμπάκος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι εκπληκτικό πως ο μύθος του Προμηθέα, αυτού του συμβόλου της χειραφέτησης του ανθρώπου αλλά και της αμφισβήτησης της εξουσίας, γέννησε τις συναρπαστικές ιδέες που είδαμε να αναπτύσσονται σήμερα, από  νέους ανθρώπους, 2500 χρόνια μετά».

Ο Γιώργος Καζαμίας, της συνδιοργανώτριας Gifted Hellas ευχαρίστησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου για την συνεργασία, που έχει ξεκινήσει από τη διοργάνωση του πρώτου Game Jam στην Ελλάδα το 2012.  Τόνισε τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων για την ανάπτυξη και προώθηση του έργου μιας από τις πιο δημιουργικές κοινότητες νέων στη χώρα μας.

Αναμνηστική φωτογραφία οργανωτών και διαγωνιζομένων στο Prometheus Gama Jam 2017
Η τελετή έναρξης, όπως επίσης και η τελετή λήξης με την παρουσίαση των παιχνιδιών και τη βράβευση, μεταδοθηκαν μεσω livestreaming, από τους σύνδεσμους: 

 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση. Για περισσότερες φωτογραφίες πιέστε εδώ. 


 
  
 
 

Ανακοίνωση των βραβείων για το Prometheus GameJam 2017

 

Ανακοινώθηκαν, από τους διοργανωτές και τον αθλοθέτη, τα βραβεία για τους νικητές του GameJam, στις δύο κατηγορίες του διαγωνισμού.

Τα προβλεπόμενα βραβεία είναι χρηματικά και έχουν ως εξής:

 

 • 2.000€ για τον 1ο νικητή της κατηγορίας video game
 • 1.000€ για τον 2ο νικητή της κατηγορίας video game
 • 500€ για τον 3ο νικητή της κατηγορίας video game
και
 • 1.000€ για τον 1ο νικητή της κατηγορίας board game

 
Αθλοθέτης είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου,  σταθερός αρωγός στην επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση της νεολαίας της χώρας, και το οποίο η διοργάνωση ευχαριστεί θερμά.

Prometheus GameJam 2017

 

 

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 180 χρόνων του EΜΠ διοργανώνεται στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, το Prometheus GameJam το οποίο απευθύνεται σε νέους με πάθος για την τεχνολογία και τη δημιουργικότητα. Ένας non-stop 48ωρος διαγωνισμός ανάπτυξης video game ή board game, σε θέμα που θα δοθεί επιτόπου στις ομάδες των διαγωνιζόμενων. 

Το Prometheus Game Jam έρχεται τον χώρο που φιλοξένησε το πρώτο game jam στην Ελλάδα το 2012.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση και τις συμμετοχές θα βρείτε στο http://gamejam.ntua.gr/

 

Στο χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού μια ακόμα έκπληξη θα περιμένει τους διαγωνιζόμενους και τους επισκέπτες. Μια εικαστική πλαστική παρέμβαση, εμπνευσμένη από το ίδιο το GameJam, της νέας ταλαντούχου εικαστικού Ράνιας Μπιχαλτζή που, μεταξύ άλλων, "πλέκει" ερείπια και παλιούς βιομηχανικούς χώρους, δίνοντάς τους νέα ζωή.

Η  Ράνια Μπιχαλτζή γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής και μεγάλωσε στα Λεγραινά Λαυρεωτικής. Το Δεκέμβριο του 2016 πήρε το πτυχίο της από την Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχει λάβει μέρος στην ομαδική έκθεση " 21 καλλιτέχνες του Σαρωνικού" - ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ.

Δείγμα έργων της:

 

Χορευτική παράσταση "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" από τη Σχολή Χορού Ιρένε Γκούβερη 

 

Για να δείτε το πρόγραμμα πιέστε εδώ.

Έκθεση ζωγραφικής της Αθηνάς Βαλατσού

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 Αθηνά Βαλατσού

Ζωγραφική

Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και ο Επιμορφωτικός Εκδρομικός Όμιλος Λαυρίου (ΕΕΟΛ) σας προσκαλούν στα Εγκαίνια της νέας ατομικής έκθεσης της ζωγράφου Αθηνάς Βαλατσού  την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 και ώρα 11:00 π.μ. Στην τελετή των εγκαινίων συμμετέχει η Μικτή Χορωδία του ΕΕΟΛ.

Η έκθεση, με θεματική από  τα Μεταλλεία του Λαυρίου, θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 21 Μαΐου 2017. Ώρες Έκθεσης 10:00 – 15:00 και 17:00 – 20:00. Σαββατοκύριακα 11:00-14:30 και 17:00-20:00. Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη της Hellenic Art Vioma.

Η Ιστορικός Τέχνης Βένια Παστάκα, γράφει για το έργο της Αθηνάς Βαλατσού:

Η Λαυρεωτική, τόπος πανάρχαιος, ιερός και πλούσιος σε πολύτιμα ορυκτά, αποτέλεσε εφαλτήριο για τη δημιουργία πολλών μύθων και θρύλων ανα τους αιώνες. Από την άλλη, τα πλούσια μέταλλα που έκρυβαν τα σπλάχνα της περιοχής, έδωσαν ζωή στον τόπο από το 3000 π.Χ. μέχρι τη σύγχρονη εποχή και τον 20ο αιώνα. Σήμερα μόνο οι πελώριες τρύπες της ξεκοιλιασμένης γης και τ’ απομεινάρια της άλλοτε ευημερούσας επιχείρησης του Σερπιέρη, έχουν απομείνει να θυμίζουν τις μέρες που ο άνθρωπος πάλευε με στοιχεία που τον ξεπερνούσαν και η καθημερινότητά του έμοιαζε με μια διαρκή κατάβαση στον Άδη. Αυτό το μέρος, με την πλούσια ιστορία και κληρονομιά, αποτυπώνει με μοναδική ευαισθησία στο έργο της η ζωγράφος, Αθηνά Βαλατσού.

Η σειρά της Λαυρεωτικής είναι πραγματικά ένα έργο ζωής για την καλλιτέχνιδα, καθώς δουλεύεται για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η πολύχρονη – σχεδόν εμμονική – ενασχόληση της ζωγράφου με το θέμα των μεταλλείων φανερώνει το βαθμό που ο τόπος την άγγιξε.  Πέρα των ζωγραφικών έργων, η σειρά αποτελείται από αναρίθμητες φωτογραφίες και σχέδια τα οποία είναι πολύτιμα όχι απλά για τον φιλότεχνο αλλά και για τον ερευνητή που θέλει να δει τις αλλαγές που έχει χαράξει ο χρόνος και ο άνθρωπος στο τοπίο. Οι Φούρνοι, ο Σπαστήρας, το Σιδηρουργείο, το Μηχανουργείο και το Τηλεφωνείο είναι όλα εκεί. Μια βαθιά μελαγχολία διαπνέει τα έργα ενώ ο χρωστήρας άλλες φορές σκοτεινιάζει – κυρίως όταν πρόκειται για απεικονίσεις εσωτερικών χώρων – ενώ άλλες είναι φωτεινός και γεμάτος αισιοδοξία. Η απεικόνιση είναι σαφής χωρίς όμως να μιλάμε για ακραίο ρεαλισμό αλλά για μια αισθαντική απόδοση του αντικειμένου. Στο έργο της ζωγράφου, σημασία έχει η απόδοση του αισθήματος και η ανάδειξη του ανθρώπινου δράματος που εκτυλίχθηκε εκεί. Η ανθρώπινη παρουσία κυριαρχεί στο έργο της Βαλατσού ακόμα και όταν αυτή δεν παριστάνεται. Οι μορφές – όταν υπάρχουν – είναι βουβές, ήρεμες και μελαγχολικές, θα λεγε κανείς υποταγμένες στη μοίρα τους να πολεμάνε με το χάος και το έρεβος στα έγκατα της γης. Κάποια φορά μάλιστα εμφανίζονται με φτερά, πλέον άυλες και ελεύθερες από τα δεσμά του τόπου, πάντα όμως εκεί. Όλα είναι σιωπή. Μια σιωπή τόσο δυνατή που σχεδόν την ακούς. Η ζωγραφική της Αθηνάς Βαλατσού είναι ειλικρινής και απόλυτη. Στο έργο της δεν υπάρχει τίποτα το περιττό. Η δύναμη της παλέτας της και τα λιτά εκφραστικά της μέσα, σε συνδυασμό με τη δυναμική του θέματος, μεταδίδουν άμεσα τα μηνύματα που θέλει η καλλιτέχνης να περάσει. Και  όταν η τέχνη καταφέρνει να φορτίσει τόσο έντονα συναισθηματικά τον αποδέκτη της, είναι πραγματική ευλογία.

Για να δείτε τη πρόσκληση πιέστε εδώ

Ενημερωτικό δελτίο ΤΠΠΛ- Τεύχος 12- Μάρτιος 2017 

Για να διαβάσετε το δελτίο πιέστε εδώ

Διοργάνωση Workshop με θέμα: "Λαύριο - Επανάχρηση Βιομηχανικής Κληρονομιάς"


Στα πλαίσια της συνεργασίας των Εργαστηρίων Αστικού Περιβάλλοντος και Ερευνών Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ με το τμήμα Heritage & Architecture της Σχολής Αρχιτεκτόνων TUDelft, θα πραγματοποιηθεί πενθήμερο workshop με θέμα:

Επανάχρηση βιομηχανικής κληρονομιάς.

Το αντικείμενο του workshop αφορά στη μελέτη και τον επανασχεδιασμό του ιστορικού συγκροτήματος του Ηλεκτρικού Σταθμού  στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. (Τ.Π.Π.Λ.)

Το workshop θα πραγματοποιηθεί στις 27-30 Μαρτίου 2017 στο χώρο του Τ.Π.Π.Λ. με τη συμμετοχή 15 φοιτητών αρχιτεκτονικής του TUDelft και 15 φοιτητών του ΕΜΠ. Μέσα από τη συνεργασία των συμμετεχόντων θα επιχειρηθεί η ανταλλαγή γνώσης και η διερεύνηση μεθοδολογικών προσεγγίσεων σε θέματα επανάχρησης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στόχος του workshop είναι η δημιουργία καινοτόμων προτάσεων για την χωρική και  κοινωνικοοικονομική αναβάθμιση του συγκροτήματος και της πόλης του Λαυρίου.

Τα αποτελέσματα του workshop θα παρουσιαστούν στο  κοινό την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 στις 15:00, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Συγκρότημα Πατησίων, Αίθουσα 003, Κτίριο Αβέρωφ.

Υπεύθυνοι καθηγητές ΕΜΠ:

Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής - Νίκος Μπελαβίλας, Αναπλ. Καθηγητής   

Υπεύθυνοι καθηγητές TUDelft:

Marieke Kuipers, Καθηγήτρια - Hielkje Zijlstra, Αναπλ. Καθηγήτρια- Alexander de Ridder, Λέκτορας

Συντονισμός: Δώρα Χατζή Ροδοπούλου, Υπ. Δρ. TUDelft

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Το επικίνδυνο της λήθης" του Μανώλη Μπίστα

Προβολή της ταινίας "ΟΥΤΟΠΙΑ 1961" στο ΤΠΠΛ

Εκδήλωση στο ΤΠΠΛ: Αφιέρωμα στο Μάνο Ελευθερίου "Αυτά τα χείλη" 

Ενημερωτικό δελτίο ΤΠΠΛ/ Τεύχος 11/ Δεκέμβριος 2016

Για να διαβάσετε το Δελτίο πιέστε εδώ 

 

Εικαστική έκθεση από το τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών με θέμα"Η Φόρμα και το Χρώμα αποκαλύπτουν"


Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00

στην αίθουσα "Μηχανουργείο"

του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου

θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα:

"Η ΦΟΡΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ".

Οι διδάσκαλοι της τέχνης, καθηγητές του ΤΕΙ Αθήνας: Χάρης Πρέσσας, Άννα Μπενάκη και Γιώργος Τσιούρης, παρουσιάζουν τις εικαστικές τους αναζητήσεις με έργα Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Κατασκευών.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 2 Οκτωβρίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά 11:00-13:00, Σάββατο και Κυριακή 18:00-20:00.

Ειδικό ενημερωτικό δελτίο ΤΠΠΛ/ Καλοκαίρι 2016. Αφιέρωμα: Οι Νέοι Καλλιτέχνες στο Πάρκο

Για να διαβάσετε το Δελτίο πιέστε εδώ 

Διάλεξη και παράσταση "Human Constructions"

 Η αρχιτέκτων + χορογράφος Σοφία Κονδυλιά και

το εργαστήρι Αρχιτεκτονική+ Χορός παρουσιάζουν

6 SOLI [ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ] Χ. Καραμποίκη, Ε.Θανέλλα, Ε. Καμπούρη, Μ.Σολωμονίδου, Σ.Μπενέτας

HUMAN CONSTRUCTIONS [lecture performance] Σοφία Κονδυλιά

2 Ιουλίου ώρα 20.30, στο κτίριο Επίπλευσης. 


          Πιέστε εδώ για να διαβάσετε πληροφορίες της παράστασης

Meeting the Odyssey 25/6/2016


 

Πιέστε εδω για πληροφορίες της εκδήλωσης

Ανακοίνωση-διόρθωση της προκήρυξης για την εκμίσθωση του κτηρίου "Εστιατόριο" στο ΤΠΠΛ


Προς κάθε ενδιαφερόμενο:

Ανακοίνωση- Διόρθωση

σχετικά με την ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ» ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥ (ΤΠΠΛ) ΤΟΥ ΕΜΠ
Σας γνωστοποιούμε ότι εκ προφανούς παραδρομής έχει γίνει λάθος στη διατύπωση ..εγγυητική επιστολή που να καλύπτει συνολικά δύο (2) ετήσια μισθώματα..” του άρθρου 4 ης προκήρυξης.

Η σωστή διατύπωση είναι:
“..εγγυητική επιστολή που να καλύπτει συνολικά δύο (2) μηνιαία μισθώματα..”

 

Πιέστε για να δείτε την προκήρυξη, την κάτοψη του εστιατορίου και την ανακοίνωση- διόρθωση.

 

Επαναληπτική προκήρυξη για την εκμίσθωση του κτηρίου "Εστιατόριο" στο ΤΠΠΛ

Προς κάθε ενδιαφερόμενο:

Ανακοίνωση- Διόρθωση

σχετικά με την ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ» ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥ (ΤΠΠΛ) ΤΟΥ ΕΜΠ
Σας γνωστοποιούμε ότι εκ προφανούς παραδρομής έχει γίνει λάθος στη διατύπωση ..εγγυητική επιστολή που να καλύπτει συνολικά δύο (2) ετήσια μισθώματα..” του άρθρου 4 ης προκήρυξης.

Η σωστή διατύπωση είναι:
“..εγγυητική επιστολή που να καλύπτει συνολικά δύο (2) μηνιαία μισθώματα..”

 

Πιέστε για να δείτε την προκήρυξη, την κάτοψη του εστιατορίου και την ανακοίνωση- διόρθωση.

 

Παρουσίαση βιβλίου Ομ. Καθ. ΕΜΠ, Κων/νας  Τσάιμου "Λόγος και εικόνα. Η αρχαία μεταλλευτική και μεταλλουργία"

 

Ημερίδα Αρχιτεκτονικής Σκέψης: Οι προοπτικές των νέων αρχιτεκτόνων στην σημερινή οικονομική πραγματικότητα"


Ενημερωτικό δελτίο ΤΠΠΛ- Ιανουάριος - Απρίλιος 2016


 

Για να διαβάσετε το ενημερωτικό δελτίο πιέστε εδώ.

Μουσική εκδήλωση- "Η πόλη και η μνήμη"

Ενημερωτικό δελτίο- Δεκεμβρίου 2015

Η εκδήλωση "Η συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Λαύριο του 21ου αιώνα" διοργανώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2015 στο πλαίσιο εορτασμού των 150 χρόνων της πόλης του Λαυρίου και των 20 χρόνων του ΤΠΠΛ.  

Πιέστε για να δείτε τη πρόσκληση και το πρόγραμμα.

Διακεκριμένοι καθηγητές ανέπτυξαν τις προτάσεις του σε πέντε κομβικούς άξονες, καθοριστικούς για τη συγκρότηση και λειτουργία του Λαυρίου στο μέλλον: το Λιμάνι, την Ποιότητα Ζωής των κατοίκων, τον Πολιτισμό, το Περιβαλλοντικό πρόβλημα και τον Προαστιακό.

Το περιεχόμενο των εισηγήσεων είναι διαθέσιμο εδώ.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης τιμήθηκε ο Κ.Ι. Παναγόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, για τη θεμελιώδη και διαχρονική συνεισφορά του στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

 

Για να διαβάσετε το Ενημερωτικό Δελτίο της εκδήλωσης πιέστε εδώ.

Τέλος προβλήθηκε το παρακάτω βίντεο αφιερωμένο στους ανθρώπους του ΤΠΠΛ


 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

  Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον Κων/νο Παναγόπουλο, Ομ. καθ. ΕΜΠ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης

ΙΣΤ' Επιστημονική Συνάντηση Νοτιοανατολικής Αττικής 

 Η Περιφέρεια Αττικής,

ο Δήμος Λαυρεωτικής,

η Εταιρεία Μελετών ΝΑ. Αττικής και

η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής

σας προσκαλούν

να παρευρεθείτε στην ΙΣΤ' Επιστημονική Συνάντηση ΝΑ. Αττικής, που θα διεξαχθεί στο Λαύριο, από 18 έως 22 Νοεμβρίου 2015, στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων από την ίδρυση του Νεότερου Λαυρίου. Το συνέδριο περιλαμβάνει ανακοινώσεις, κατά το ιδιαίτερο γνωστικό αντικείμενο της κάθε επιστήμης, που αφορούν στον γεωγραφικό χώρο της ΝΑ. Αττικής.

Με τη παρουσία σας θα τιμήσετε τους επιστήμονες, που θα έλθουν να καταθέσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των παράλληλων εκδηλώσεων από 17 έως 28 Νοεμβρίου, θα έχετε την δυνατότητα να επισκεφθείτε τις εκθέσεις χαρακτικής, ζωγραφικής και βιβλίο, να παρακολουθήσετε τις προβολές ντοκιμαντέρ και να απολαύσετε τις μουσικές εκδηλώσεις.

Πιέστε για να διαβάσετε την πρόσκληση, το αναλυτικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα παράλληλων δράσεων.

Παράταση προκύρηξης έργου αποκατάστασης στέγης στο ΤΠΠΛ

Η ΕΑΔΠ –ΕΜΠ ανακοινώνει ότι η υποβολή προσφορών για την Επισκευή της Στέγης του συγκροτήματος του Ξυλουργείου στο  Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου σύμφωνα με την από 7-9-2015 ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, παρατείνεται για μια εβδομάδα, λόγω μεσολάβησης της προεκλογικής περιόδου.  Πιέστε εδώ για να δείτε το σχετικό έγγραφο.

Ως εκ τούτου, οι προσφορές θα γίνονται δεκτές έως και τη Δευτέρα, 28-9-2015, σφραγισμένες, στη Γραμματεία της Διοίκησης του ΤΠΠΛ. Οι προσφορές θα ανοιχθούν την Τρίτη, 29-9-2015, όπως κατά τα άλλα ορίζεται η προκύρηξη. Πιέστε εδώ για να δείτε τη προκύρηξη.

Για επιπλέον πληροφορίες: τηλ.: 22920 25316, e- mail: info@ltp.ntua.gr.

Δελτίου Τύπου- Συλληπητήρια ανακοίνωση 

To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για την ξαφνική απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Ε.Μ.Π. Αντώνη Ζ. Φραγκίσκου, στις 24.07.2015.

Για να διαβάσετε την επιστολή πιέστε εδώ.

Ενημερωτικό δελτίο- Νοεμβρίου 2015
 
Για ανάγνωση πιέστε εδώ.

Τριήμερη δράση με θέμα τη "Βιομηχανική Κληρονομιά και Καινοτομία" 25-27 Σεπτεμβρίου 2015

 


Δήλωσε συμμετοχή στο inHeritage, μια τριήμερη δράση με θέμα τη Βιομηχανική Κληρονομιά και

την Καινοτομία, που θα διοργανωθεί από τις 25 ως τις 27 Σεπτεμβρίου, παράλληλα 3 μουσεία-χώρους

βιομηχανικής κληρονομιάς:

 •  Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (Αθήνα)
 • Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (Λαύριο)

 • Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (Αγία Παρασκευή Λέσβου)

Δήλωσε συμμετοχή μέχρι τις 31 Ιουλίου εδω

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

 • ή επικονωνείστε με το "Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου"
τηλ. 210 3475535, email: gasmuseum@athens-technopolis.gr


 

 

 
 

Θερινές εκδηλώσεις στο ΤΠΠΛ Ιούλιος-Αύγουστος 2015

 

Μουσικές-Θεατρικές παραστάσεις 

Σάββατο 25 Ιουλίου: Canto General του Πάμπλο Νερούδα, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και τον Δήμο Λαυρεωτικής με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων ίδρυσης του νεότερου Λαυρίου. Ώρα έναρξης: 21:00 στο υπαίθριο Αμφιθέατρο.

 
 • Παρασκευή 31 Ιουλίου: Συναυλία Ανδρικής Χορωδίας Λαυρίου "Άξιον Εστί- Το γενέθλιον της πόλης". Ώρα 20:30
 • Σάββατο 22 Αυγούστου: Συναυλία Δήμητρας Γαλάνη "Αλλιώς". Ωρα 21:00
 • Κυριακή 23 Αυγούστου: Συναυλία Ελένης Τσαλιγοπούλου- Κώστας Λειβαδάς. Ωρα 21:00
 • Παρασκευή 28 Αυγούστου: Θεατρική παράσταση "Αχαρνής του Αριστοφάνη". Ωρα 21:00

 

Εκθέσεις

30 Ιουλίου- 6 Αυγούστου

Εκθεση "Αρχειακού υλικού Αθανασίας και Ηρούς Μαρκουλή" στο Μηχανουργείο ΤΠΠΛ. Εγκαίνια 1 Αυγούστου στις 20:00.

Ωρες λειτουργίας έκθεσης: 20:00- 22:00

Για να δειτε τις ολες τις εκδηλώσεις του Δήμου Λαυρεωτικής πιέστε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες στο "Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαυρεωτικής", τηλεφωνο επικοινωνίας 22920-27774.

Ενημερωτικό δελτίο- Μάιος/ Ιούνιος 2015
 
Για ανάγνωση πιέστε εδώ.

Δελτίου Τύπου- Εκδήλωση Επιμορφωτικού Εκδρομικού Ομίλου- Επιτροπή Αδελφοποίησης της πόλεως Quimper

 

Για να δείτε τη πρόσκληση πιέστε εδώ. 

 
 
 
Εσωτερική άποψη του Μηχανουργείου

Η Ανδρική Χορωδία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης

  Εσωτερική άποψη του Μηχανουργείου


Δελτίου Τύπου- Επισκέψεις Φοιτητών στο πλαίσιο του εορτασμού 150 χρόνων της πόλης του Λαυρίου

Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου με την ενεργή υποστήριξη του Δήμου Λαυρεωτικής, διοργάνωσαν στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων της ίδρυσης της πόλης του Λαυρίου δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις φοιτητών από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και από το Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών. Οι επισκέψεις οργανώθηκαν με σκοπό οι φοιτητές να γνωρίσουν τη βιομηχανική ιστορία της περιοχής, να εμπνευστούν από χώρους- τοποθεσίες της πόλης και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα ώστε να εκτεθούν κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα το Φθινόπωρο του 2015.

Για περισσότερα πιέστε εδώ.

Επιστημονικές- Πολιτιστικές δράσεις Ιανουάριος -Απρίλιος 2015Για ανάγνωση πιέστε εδώ.

Επιμορφωτικός Εκδρομικός Όμιλος- Διοργάνωση έκθεση Φωτογραφίας

Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής- Πρόσκληση στη παρουσίση του βιβλίου του Ανδρέα Κορδέλλα "ΤΟ ΛΑΥΡΙΟΝ"


 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής

σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στην πρώτη εκδήλωση

της 150ετηρίδας του νεότερου Λαυρίου,

που περιλαμβάνει την παρουσίαση του βιβλίου

του Ανδρέα Κορδέλλα

"ΤΟ ΛΑΥΡΙΟΝ"

(Τίτλος πρωτότυπου: Le Laurium par Andre Cordella,

Ingenieur des Mines, Marseille, 1869)


σε μετάφραση, σχολιασμό και επιμέλεια

του Αριστείδη Γ. Κανατούρη


Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015, στις 6:00μ.μ., στην αίθουσα "Μηχανουργείου"του Τ.Π.Π.Λ.

Για ανάγνωση πιέστε εδώ.

Επιστημονικές- Πολιτιστικές δράσεις Οκτώβριος -Δεκέμβριος 2014

Για ανάγνωση πιέστε εδώ.

Beyond Silicon Valley: Entrepreneurship in Transitioning Economies - The Greek Story

Εκδήλωση του Δήμου Λαυρεωτικής στο Μηχανουργείο Τ.Π.Π.Λ.

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Εκδήλωση του Βιοτεχνικού Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου

 
Φωτογραφίες από την εκδήλωση


 

Υποδοχή Πρωτοετών Φοιτητών Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π.

 

  

Επιστημονικές- Πολιτιστικές δράσεις Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2014

Για ανάγνωση πιέστε εδώ.

Εργαστήριο- σεμινάριο Αρχιτεκτόνων "Mining the past"

 

Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. σε συνεργασία με το Πανεπίστημιο Coimbra της Πορτογαλίας και την υποστήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου και του Τ.Π.Π.Λ. διοργανώνουν στις εγκαταστάσεις του τελευταίου διεθνές σεμινάριο/ εργαστήριο με θέμα "Mining the past" από τις 6 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2014.

Το σεμινάριο θα επισκεντρωθεί στην ιστορική σημασία της περιοχής αναδεικνύοντας την περιβαλλοντική και πολιτιστική της αξία. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο http://miningthepast.blogspot.gr/p/home-page.html.

Ιστορίες των παιδιών από το Εργαστήρι "Δημιουργικής Γραφής και Έκφρασης" 

Πολύ ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα της "1ης Συνάντησης Συγγραφής" για παιδιά και εφήβους η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014.

Τα παιδιά έδειξαν να διασκεδάζουν προσπαθώντας και κατάφεραν να μετατρέψουν εφτά ασύνδετες λέξεις σε υπέροχες ιστορίες σε περιορισμένο χρόνο.

Ευχαριστούμε θερμά όλα τα κορίτσια και τα αγόρια για τη συμμετοχή τους και σας παρουσιάζουμε εδώ και στο www.bookstage.gr τις ιστορίες που σκάρωσαν.

Ελπίζουμε σε νέες συνεργασίες με το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής που θα αφορούν παρόμοιες δράσεις τόσο για τα παιδιά όσο και για ενηλίκους.

Επιστημονικές δράσεις Ιούνιος 2014

Για να δείτε το Δελτίο πιέστε εδώ

Δελτίο Τύπου - Θερινές εκδηλώσεις στο Τ.Π.Π.Λ.

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαυρεωτικής "ΘΟΡΙΚΟΣ" 


Μηχανουργείο

2-8-2014 έως 10-8-2014: Έκθεση καλλιτεχνικών Δημιουργιών- Τεχνοτροπιών, Ένωση Καλλιτεχνών Λαυρεωτικής "ΙΡΙΣ"

16-8-2014 έως 24-8-2014: Έκθεση Ζωγραφικής Ένωση Καλλιτεχνών Λαυρεωτικής "ΙΡΙΣ"

 Αμφιθέατρο Τ.Π.Π.Λ.

16-7-2014: Χορωδίες Λαυρεωτικής

23-7-2014: Φιλαρμονική Λαυρεωτικής

27-7-2014: Θεατρική Παράσταση “Τρωάδες” του Ευριπίδη

30-7-2014: Θεατρική Παράσταση, παιδικό “Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη”

2/8/2014: Σύλλογος Κρητών-Συναυλία με Μιχάλη Τζουγανάκη

31/8/2014: Θεατρική Παράσταση “Παντρολογήματα" του Γκογκόλ

 
Για πληροφορίες στο 22920-27774. Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα πιέστε εδώ.
 
"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ"

4/8/2014: Συναυλία Μαρινέλλα- Χατζής

Για πληροφορίες στο 22920-25585

 

Τ.Π.Π.Λ.-Ε.Μ.Π

 
12/8/2014: Θεατρική παράσταση "Οι Φόνισσες της Παπαδιαμάντη"
 
20/8/2014: Θεατρική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου "Ιππόλυτος" του Ευρυπίδη ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ
 
 Για πληροφορίες στο 22920-25316 

Δελτίο Τύπου -Προσκληση σε χορευτική παράσταση

 

 To ΤΠΠΛ φιλοξενεί, για πέμπτη συνεχή χρονιά, την παράσταση χορού της σχολής"Ιρένε Γκούβερη" με τίτλο:

"Ο Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες"

στο χώρο του υπαίθριου αμφιθέατρου στις 2 Ιουλίου 2014 και ώρα 9:30μ.μ.

Δελτίο Τύπου -Εργαστήρι "Δημιουργικής Γραφής και Έκφρασης"

Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και Έκφρασης για παιδιά

της Ευαγγελίας Στρατή

με την υποστήριξη του

Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

διοργανώνει την

1η Συνάντηση Συγγραφής για παιδιά & εφήβους

Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 και ώρα 7 μ.μ. στο ισόγειο του κτιρίου «Φαρμακείο», στο χώρο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν!

Η διοργάνωση απευθύνεται τόσο σε παιδιά 7 έως 12 ετών (Δημοτικού) όσο και σε εφήβους 13-15 ετών (Γυμνασίου).

Ο σκοπός αυτής της διοργάνωσης είναι, τα παιδιά να εκδηλώσουν μέσα από το γραπτό λόγο, μέσα από τις λέξεις, τις δικές τους ιστορίες. Να καταφέρουν να εμπνευστούν, να εξασκήσουν την γραπτή τους έκφραση και να μετατρέψουν τη σκέψη τους σε δημιουργικό γραπτό λόγο.

Η διαδικασία είναι απλή: Λέξεις -κλειδιά θα δοθούν στα παιδιά και εκείνα θα πρέπει να γράψουν μια μικρή ιστορία. Τα παιδιά μικρών ηλικιών (α’ και β’ δημοτ.) θα ζωγραφίσουν την ιστορία τους. Στο τέλος, όλες οι ιστορίες θα διαβαστούν από τα ίδια τα παιδιά.

Χαρακτηριστικό αυτής της δράσης είναι πως δεν θα υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης, παρά μόνο συζήτηση για τις εντυπώσεις τους από τα έργα τους.

Σε όλα παιδιά θα δοθεί κατά τη λήξη της διοργάνωσης ένας έπαινος συμμετοχής από το εργαστήρι, καθώς και ένα δώρο από το ΤΠΠΛ. Επίσης, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου θα ανεβάσει στην ιστοσελίδα του έναν σύνδεσμο για τη Συνάντηση, όπου θα αναρτηθούν όλες οι ιστορίες των παιδιών!

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέχρι τις 23/6/2014.

Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας στα:

Ευγγ. Στρατή: 6932571222, info@bookstage.gr

Τ.Π.Π.Λ.: 22920-25316, d_balopita83@hotmail.com

 

Δελτίο Τύπου -Προσκληση σε εκδηλωση 12 Απριλίου 2014

Δελτίο Τύπου -Προσκληση σε εκδηλωση

Εργαστηριακά μαθήματα:"ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΧΡΩΜΑ, ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΑΣ"

Το Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας σε συνεργασία με το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Ε.Μ.Π. και το Ν.Π.Δ.Δ. “Θορικός” του Δήμου Λαυρεωτικής διοργανώνουν ανοιχτά εργαστηριακά μαθήματα MASTER CLASS, με θέμα: ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΧΡΩΜΑ, ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ.

Τα μαθήματα πρόκειται να πραγματοποιηθούν:

Σάββατο 14/12, 15.00 – 20.00μ.μ.
Κυριακή 15/12, 11.00π.μ – 16.00μ.μ.
Σάββατο 21/12, 15.00 – 20.00μ.μ.
Κυριακή 22/12, 11.00π.μ – 16.00μ.μ. 

Θα διδάξουν οι καθηγητές του ΤΕΙ Αθήνας: Μούρη Ελένη, Μπενάκη Άννα, Σιάκας Σπύρος, Τσιούρης Γιώργος. Παράλληλα θα γίνει έκθεση των έργων των ανωτέρω καθηγητών. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης επιστημονικού σεμιναρίου – MASTER CLASS, 20 ωρών. Για να δειτε το πρόγραμμα πιέστε εδώ.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας των συμμετεχόντων. Η προεγγραφή θα γίνεται καθημερινά μέχρι και Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013 από τις 09:00 έως τις 16:00. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22920-25316, 22920-27581 ή με email: d_balopita83@hotmail.com.

Δελτίο Τύπου - Το ΤΠΠΛ στο GREEK INNOVATION EXPO 2013

 

 

 

 

 

 

Το ΤΠΠΛ θα συμμετάσχει στην εκδηλωση καινοτομίας "GREEK INNOVATION EXPO 2013" που θα πραγματοποιηθεί στο Helexpo Palace Athens από 16 έως 19 Μαίου 2013.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση θα βρείτε στο: http://greekinnovationexpo.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΠΠΛ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΤΠΠΛ συνεχίζει να στηρίζει ενεργά και συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις των αδελφών συλλόγων του ΕΜΠ. Το ΤΠΠΛ ως αναπόσπαστο μέλος της εκπαιδευτικής και ερευνητικής λειτουργίας του ΕΜΠ και μετά από ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων αποφασίζει να συμμέτεχει στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 10/10/2013.

Έκθεση απο τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών στο ΤΠΠΛ

 

 

Το Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης: Η ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ COMIC ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ, που θα πραγματοποιηθούν στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Ε.Μ.Π., 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 5 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: 17:00 – 21:00 καθημερινά.

Η έκθεση είναι μια εικαστική πορεία με έργα ζωγραφικής (σχέδια και χρώματα), comics και animation, που έχουν εκπονηθεί από τους σπουδαστές του Τμήματος Γραφιστικής στα πλαίσια του προγράμματος των εργαστηριακών μαθημάτων. Οι εργαστηριακές εικαστικές μελέτες έχουν σκοπό να αναπτύξουν τη σχεδιαστική και συνθετική ικανότητα, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των σπουδαστών.

 “Η ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ COMIC ΚΑΙ ΤΟ ANIMATION είναι ο δρόμος που οδηγεί σε ποιοτικές δημιουργίες στο comic και το animation.

Στα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από καθηγητές του Τμήματος. Για να δειτε το πρόγραμμα πιέστε εδώ.

 

Συναυλία για τη δημόσια Παιδεία την Τετάρτη στο ΕΜΠ

 

Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι καθηγητές του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), με τη στήριξη των αγωνιζομένων επί 3 μήνες δημοσιογράφων, τεχνικών και εργαζομένων της ΕΡΤ, με τη συμπαράσταση των απεργών εργαζομένων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, καλούν σε συναυλία για τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία Τετάρτη 18/9/2013, ώρα 20.00, στο προαύλιο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων.

Δελτίο Τύπου -Επίσκεψη σχολικής ομάδας από το Quimper της Γαλλίας


Ένας από τους σκοπούς του ΤΠΠΛ είναι η προβολή της μεταλλευτικής- μεταλλουργικής ιστορίας της περιοχής και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων του Πάρκου. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του οι επισκέψεις στο χώρο αποτελούν ένα βασικό άξονα του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του και κατ' επέκταση του ΕΜΠ.

Η επιστολή συνοψίζει τις εντυπώσεις της καθηγήτριας- συνοδού και των μαθητών του Λυκείου του Quimper της Γαλλίας που επισκέφτηκαν στο Πάρκο στις 20/4/2013.

Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εκδρομής στην περιοχή. Την επιμέλεια του προγράμματος των επισκέψεων στη Λαυρεωτική είχε αναλάβει η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής.

Δελτίο Τύπου - Θερινές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στο Τ.Π.Π.Λ. 2013

Φεστιβάλ Δήμου Λαυρεωτικής "ΘΟΡΙΚΙΑ"

Οι παρακάτω εκδηλώσεις του Φεστιβάλ "Θορίκια" θα λάβουν χώρα στο Αμφιθέατρο του ΤΠΠΛ.


Συναυλίες- Παραστάσεις

08/07/2013: Χορωδία Λαυρίου- Χορωδία Κ.Α.Π.Η. Λαυρίου

21/7/2013: Συναυλία Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαυρίου

29/7/2013:  "Μια αγκαλιά τραγούδια" με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη

1/8/2013:  Συναυλία με την "Ορχήστρα Νέων" και την "Δημοτική Παιδική  Χορωδία" του Δήμου Λαυρεωτικής

17/8/2012:  Θεατρική παράσταση “Περλιμπιν και Μπελίσα” του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

25/8/2013: "The Cave" από την Πολιτιστική Ομάδα Ηχόδραμα 

26/8/2013: Παρουσίαση δίσκου- cd των Φιλαρμονικών του Δήμου Λαυρεωτικής

06/09/2013: Σύλλογος Πελοποννησίων "Κολοκοτρώνης", Μουσικοχορευτικές διαδρομές


Για περισσότερες πληροφορίες στο ΝΠΔΔ "Θορικός" στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 22920-27774

Δελτίο Τύπου - Ανακοίνωση για θερινές εκδηλώσεις 2013

Η τελική ανακοίνωση για τις φετινές θερινές εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στους συνεδριακούς χώρους του ΤΠΠΛ, θα γίνει μετά την τελική ενημέρωση σχετικά με τις ημερομηνίες από τους συνεργαζόμενους φορείς.

Δελτίο Τύπου -Προσκληση σε εκδηλωση

Δελτίο Τύπου -Προσκληση χορευτική παράσταση

 

 To ΤΠΠΛ φιλοξενησε, για τέταρτη συνεχή χρονιά, την παράσταση χορού της σχολής "Ιρένε Γκούβερη" με τίτλο "3,2,1 action!"στον χώρο του υπαίθριου αμφιθέατρου στις 23 Ιουνίου 2012 και ώρα 9:30μ.μ.

Δελτίο Τύπου - Ενημερωτικό Δελτιο για τις εκδηλώσεις του "Knowledge Fair International"


 

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριημέρου εκδηλώσεων Knowledge Fair International στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Οι εργασίες περιελάμβαναν:

 • Συνέδριο με θέμα «The Role of the Creative Clusters in the MED Regions»

 • To διαγωνισμό Hellenic Game Jam 2012.

 • Το exhibition show Game Jam Arena.

 

Οι εκδηλώσεις αναλυτικότερα:

 1. 26-27 Οκτωβρίου, ιστορικό κτίριο «Φαρμακείο»

Συνέδριο με θέμα «The Role of the Creative Clusters in the MED Regions»

 
Οι συνεργατικοί σχηματισμοί επιχειρήσεων (Business Clusters) αποτελούν σήμερα βασικό εργαλείο με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Το συνέδριο έφερε σε επαφή ανθρώπους από την ακαδημαϊκή κοινότητα, επιχειρηματίες και διοικητικά στελέχη (policy makers) οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις σύγχρονες τάσεις, την αποτελεσματικότητα αλλά και την προοπτική των clusters. Αναλύθηκαν πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τους συνεργατικούς σχηματισμούς επιχειρήσεων, μέσα από παραδείγματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με έμφαση τις χώρες της ευρωπαϊκής Μεσογείου. Εξάλλου, εκπρόσωποι εταιρειών που επιχειρούν στη δημιουργική βιομηχανία (Videogames, mobile-apps, design) από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κατέθεσαν τις εμπειρίες τους.

 
 1. 26-27-28 Οκτωβρίου, ιστορικό κτίριο «Αποθήκη Επίπλευσης»

Hellenic Game Jam 2012

Με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής, του Κέντρου Επιχείρησης και Καινοτομίας Αττικής και του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (Τ.Π.Π.Λ.), σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Δημιουργών Λογισμικού Ψυχαγωγίας (Hellenic Game Developers Association - HGDA) διεξάχθηκε 48άωρος διαγωνισμός κατά τη διάρκεια του οποίου 42 διαγωνιζόμενοι σε 14 ομάδες ανάπτυξης δημιούργησαν επιτόπου videogames με αφετηρία κοινό θέμα που τους δόθηκε κατά την έναρξη. Πρόκειται για την πανελλαδική πρεμιέρα του θεσμού του Game Jam –ήδη γνωστού σε πολλές χώρες. Το επίπεδο ανταγωνισμού ήταν ιδιαίτερα υψηλό και οι 3 νικήτριες ομάδες έλαβαν βραβεία και χρηματικά έπαθλα.

Στις εκδηλώσεις του τριημέρου συμμετείχαν νικητές του διαγωνισμού από άλλες χώρες.

 
 


 

 1. 26-27-28 Οκτωβρίου, ιστορικό κτίριο «Μηχανουργείο»

Game Jam Arena

Πρόκειται για έκθεση ελλήνων δημιουργών λογισμικού ψυχαγωγίας, εταιριών παραγωγής ψηφιακών παιχνιδιών καθώς και διαφόρων δραστηριοτήτων γύρω από το gaming, όπως για παράδειγμα διαδραστικών εργαστηρίων ανάπτυξης παιχνιδιών όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μυηθούν συμμετέχοντας στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης ενός Video Game. Στο επίκεντρο της έκθεσης διαδραματίστηκε το τουρνουά του δημοφιλούς παιχνιδιού League of Legends, που συγκέντρωσε πλήθος φίλων κι επισκεπτών, όπως και αρκετά ακόμη challenges και demos πρόσφατων games Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των 3μερων εκδηλώσεων την έκθεση επισκέφθηκαν περισσότερα από 1000 άτομα.


 

Όλοι οι χώροι των εκδηλώσεων παρείχαν στους επισκέπτες υψηλής διαθεσιμότητας broadband internet connection, προσφορά της εταιρίας ΚΒΙmpulse Hellas.

Τη διοργάνωση υποστήριξαν τα φοιτητικά σκέλη της ΙΕΕΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Knowledge Intelligence and Innovation for a sustainable Growth (KnowinG, το οποίο υπάγεται στο διακρατικό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας «Μεσογειακός Χώρος (MED) 2007 – 2013» για την Ανάπτυξη Δράσεων στην Καινοτομία και τη Δημιουργικότητα.

Δελτίο Τύπου - Knowledge Fair International 


 

Knowledge Fair
Game event για developers αλλά και όλους τους gamers.
Δημιουργήστε το δικό σας game, παίξτε τουρνουά LoL και διασκεδάστε!

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δημιουργών Λογισμικού Ψυχαγωγίας (HGDA) ανακοινώνει την τριήμερη εκδήλωση Knowledge Fair, η οποία απευθύνεται σε gamers και developers που θέλουν να δημιουργήσουν, να παίξουν και να δουν από κοντά τις νέες τάσεις τις ελληνικής game development σκηνής.

Το event διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής, το Κέντρο Επιχείρησης και Καινοτομίας Αττικής και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (Τ.Π.Π.Λ.), σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Δημιουργών Λογισμικού Ψυχαγωγίας (Hellenic Game Developers Association - HGDA).

Το Knowledge Fair θα διεξαχθεί το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και θα περιλαμβάνει:

 • Συνέδριο με θέμα "The Role of the Creative Clusters in the MED Regions"

 • Toν διαγωνισμό Hellenic Game Jam 2012.

 • Το exhibition show Game Jam Arena.

Hellenic Game Jam 2012

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό κατά τη διάρκεια του οποίου θα δημιουργηθούν ομάδες ανάπτυξης με σκοπό τη δημιουργία video games κατά την διάρκεια του event. Το θέμα των παιχνιδιών θα είναι κοινό για όλους τους υποψήφιους που θα πάρουν μέρος. Η συμμετοχή στο Game Jam θα είναι μια μικρή περιπέτεια αφού οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να μεταβούν στο Λαύριο και να εργαστούν σκληρά για να ολοκληρώσουν το παιχνίδι τους μέσα σε περίπου τρεις ημέρες.

Οι ομάδες θα εργαστούν σε κοινή αίθουσα στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και θα φιλοξενηθούν για δύο βράδια στον χώρο του Τεχνολογικού πάρκου. Όλοι οι συμμετέχοντες του διαγωνισμού θα έχουν δωρεάν διαμονή και φαγητό εφόσον το επιθυμούν. Το Game Jam θα ξεκινήσει την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου. Αμέσως μετά οι ομάδες θα παρουσιάσουν το παιχνίδι τους και θα βραβευτούν από το κοινό και την επιτροπή.

Στο διαγωνισμό μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε, σε ομάδα της επιλογής του ή και μόνος του. Οι ομάδες θα δημιουργηθούν το πρωί της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου και οι συμμετοχές μπορούν να στέλνονται μέσω του site www.hellenicgamejam.com. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας ανά ειδικότητα developer, ώστε να υπάρχουν ισορροπημένες ομάδες (π.χ. σωστή αναλογία προγραμματιστών και γραφιστών ανά ομάδα).

Το Hellenic Game Jam 2012 θα είναι ανοιχτό στο κοινό αλλά και στους δημοσιογράφους όλο το 24ώρο!

Game Jam Arena

Πρόκειται για έναν πολυχώρο στον οποίο θα υπάρχει έκθεση εταιρειών, αλλά και η δυνατότητα συμμετοχής ή παρακολούθησης διαφόρων δραστηριοτήτων γύρω από το gaming. Πιο αναλυτικά, θα διεξαχθεί τουρνουά του δημοφιλούς παιχνιδιού League of Legends, καθώς και πολλά ακόμη challenges και demos πρόσφατων games. Στο χώρο θα υπάρχει και Live DJ set, να συνοδεύει με μουσική την διάρκεια των εκδηλώσεων. Το Game Jam Arena θα είναι ανοικτό για το κοινό όλες τις ημέρες, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Συνέδριο με θέμα "The Role of the Creative Clusters in the MED Regions"

Οι συνεργατικοί σχηματισμοί επιχειρήσεων (Business Clusters) αποτελούν σήμερα βασικό εργαλείο πολιτικών που έχουν στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Στόχος του διήμερου συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή ανθρώπους από την ακαδημαϊκή κοινότητα, επιχειρηματίες και policy makers οι οποίοι θα συζητήσουν τις σύγχρονες τάσεις, την αποτελεσματικότητα αλλά και την προοπτική των clusters.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, οι ομιλητές θα αναπτύξουν τη σημασία της δημιουργίας συνεργατικών σχηματισμών επιχειρήσεων (Business Clusters), θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα ενώ θα γίνει και αναφορά σε επιτυχημένα παραδείγματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας οι ομιλίες θα αφορούν στην ανάπτυξη Clusters στη δημιουργική βιομηχανία. Το συνέδριο θα κλείσει με την παρουσίαση εταιρειών της δημιουργικής βιομηχανίας (video games, mobile apps, design) από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και με συζήτηση για το πως οι επιχειρήσεις αυτές αντιλαμβάνονται την ανάπτυξή τους εντός ενός Cluster.

Τη διοργάνωση θα υποστηρίξουν τα φοιτητικά σκέλη της ΙΕΕΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Δελτίο Τύπου - Πρόσκληση σε Λυρική βραδιά στο ΤΠΠΛΔελτίο Τύπου - Πρόσκληση στην 1η Πανελλήνια Έκθεση Γκραβούρας

 
 
 
 
 
Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου φιλοξενεί την
1η Πανελλήνια Έκθεση Γκραβούρας με θέμα
"Η Λαυρεωτική μέσα από τα μάτια των περιηγητών"
στον ισόγειο χώρο της Βίλλας Σερπιέρι του ΤΠΠΛ.
 
Η έκθεση θα διαρκέσει από την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2012.

 
Για να δείτε την πρόσκληση πιέστε εδώ.

Δελτίο Τύπου - Το 2o Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου Αθηνών στο ΤΠΠΛ

Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου φιλοξενεί το
"2ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου Αθηνών"
στο χώρο του Αμφιθεάτρου την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012 και ώρα 21:00.
 
Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα πιέστε εδώ.

Δελτίο Τύπου - Θερινές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στο Τ.Π.Π.Λ. 

Φεστιβάλ Δήμου Λαυρεωτικής "ΘΟΡΙΚΙΑ"

Οι παρακάτω εκδηλώσεις του Φεστιβάλ "Θορίκια" (23/6 έως 23/9) θα λάβουν χώρα στο Αμφιθέατρο, το  "Μηχανουργείο", τον κήπο του "Ξενώνα" και τον "Πυροσβεστικό Σταθμό" του ΤΠΠΛ.

 

Συναυλίες- Παραστάσεις

12/7/2012: Συναυλία Χορωδίας Λαυρίου

16/7/2012: Συναυλία Χορωδίας Κ.Α.Π.Η. Λαυρίου

29/7/2012: Συναυλία Δημοτικής Φιλαρμονικής Φιλαρμονικής Λαυρίου

2/8/2012:  Δύπρακτη όπερα "Θήραμα"

5/8/2012:  Θεατρική παράσταση "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" σε σκηνοθεσία- επεξεργασία του Θέμη Μουμουλίδη

25/8/2012:  Θεατρική παράσταση “Η κωμωδία του τυχαίου θάνατου ενός αναρχικού” σε σκηνοθεσία του Σ. Παπαδόπουλου

16/9/2012: Θεατρικό έργο “Αγγέλα Παπάζογλου” 

 

Εκθέσεις 

6/7-14/7  Έκθεση αρχειακού υλικού του Μανώλη Μαρκουλη: "Το Λαύριο του χθες".

              Αίθουσα Μηχανουργείο. Ώρες λειτουργίας 20:00- 22:00

7/7-13/7 Έκθεση φωτογραφίας Γ. Βαρθολομαίος "Λαύριο - Τα σκηνικά μιας παράστασης".

             Αίθουσα Μηχανουργείο. Ώρες λειτουργίας 19:00- 22:00

4/8-12/8  Έκθεση μοντέλων παραδοσιακών Ελληνικών και ξένων σκαφών του Ηλία Ζουμά.

              Αίθουσα Μηχανουργείο. Ώρες λειτουργίας 20:00-23:00

17/8-23/8 Έκθεση ζωγραφικής καλλιτεχνών Λαυρεωτικής.

              Αίθουσα Μηχανουργείο. Ώρες λειτουργίας 20:00- 23:00

25/8-1/9 'Εκθεση από το Εργαστήρι ψηφιδωτών Δήμου Λαυρεωτικής.

             Αίθουσα Μηχανουργείο.  Ώρες λειτουργίας 20:00- 23:00

3/9-9/9  Έκθεση Επιμορφωτικού Εκδρομικού Ομίλου Λαυρίου με σπάνιες γκραβούρες της Λαυρεωτικής

             με θέμα "Βλέμμα των Περιηγητών".

            Ισόγειο Βίλας Σερπιέρι. Ώρες λειτουργίας 18:30-21:30 Δευτέρα- Κυριακή και Σάββατο- Κυριακή πρωί 10:30-13:30.

7/9-10/9  Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής με την επιμέλεια της Βίκυς Ζαγουρή.

              Αίθουσα Μηχανουργείο. Ώρες λειτουργίας 20:00- 22:00

 

Για περισσότερες πληροφορίες στο ΝΠΔΔ "Θορικός" στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 22920-27774


Άλλες Θεατρικές Παραστάσεις

3/7/2012: “Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!..., του Πέτρου Ζούλια

7/7/2012: "Δον Ζουάν” του 'Εντεν φον Χόρβατ

13/7/2012: “Τα Βαφτίσια”, των Ν. Μουτσινά και Τ. Διαγούπη

18/7/2012: “Ιππής” του Αριστοφάνη

21/7/2012: “Το μεγάλο μας Τσίρκο” του Ιάκωβου Καμπανέλλη

 

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 22920-28180

Δελτίο Τύπου - Πρόσκληση σε Έκθεση Φωτογραφίας


Δελτίο Τύπου - Πρόσκληση στην Έκθεση "Το Λάυριο του χθες"

Δελτίο Τύπου - Πρόσκληση για χορευτική παραστάση


 
 
 
 
 To ΤΠΠΛ φιλοξενησε, για τρίτη συνεχή χρονιά,
την παράσταση χορού της σχολής "Ιρένε Γκούβερη" με τίτλο
"Η νήσος των ονείρων"
στον χώρο του υπαίθριου αμφιθέατρου στις 29 Ιουνίου 2012
και ώρα 9:30μ.μ.
  
 
 
 
 
 
 
 
 
Φωτογραφίες από την παράσταση

 
  

"Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας" - H επίγευση μιας φοιτητικής παράστασης...

Καλοκαίρι βράδυ στο ΤΠΠΛ και το ξάφνιασμα μεγάλο και πολύ ευχάριστο...Ένα μπουλούκι φοιτητών του ΕΜΠ, αφού έχουν κάνει "κατάληψη" απ' το μεσημέρι στο ιστορικό Μηχανουργείο, απλώνοντας τα σύνεργά τους και δοκιμάζοντας το χώρο, τολμούν εντέλει να αναμετρηθούν μ' ένα σπουδαίο και εμβληματικό έργο.

Η "γηραιά κυρία", 66 χρονών πλέον (γράφτηκε στα 1956) μόνο γηραιά δε φαντάζει στη σημερινή ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια πραγματικότητα. Και ετούτο το ανέβασμά της επίσης. Απ' τα πρώτα, κιόλας, λεπτά, έγινε αντιληπτή η σοβαρότητα κι ο επαγγελματισμός της τύποις ερασιτεχνικής αυτής δουλειάς.

Σταδιακά αναδείχθηκαν και οι συνολικές της ποιότητες, τόσο στη μορφή όσο και στη νοηματική απόδοση. Σε πρώτο επίπεδο, το στοίχημα ανάμεσα στην ευμάρεια και την προσήλωση σε βασικές ανθρωπιστικές αξίες μιας κοινωνίας στα όρια της κατάρρευσης, αποδόθηκε ξεκάθαρα μα και γκροτέσκα, όπως το θέλησε κι ο ίδιος ο Ντίρενματ.

Ωστόσο το έργο δεν είναι τόσο απλοϊκό, με δίπολα καλού/κακού, ούτε τόσο γραμμικό και τα παιδιά αυτό το "έπιασαν" καλά. Οι ήρωες εναλλάσσουν ρόλους, συγχωνεύονται και  πολλαπλασιάζονται, επιβάλλονται και αυτοαναιρούνται, διηγούνται μικρότερες ιστορίες -τις ιστορίες τους- σε δεύτερο και τρίτο πλάνο, ανατρέπουν και ανατρέπονται... 
 
Ως προς την "όψη", κατά Αριστοτέλη, μας εντυπωσίασε η γενική "ενορχήστρωση" όλων των παραγόντων: ευρηματικότητα στο στήσιμο των "εικόνων", ευελιξία στα περάσματα απ' τη μια στην άλλη (η γρήγορη προσαρμογή στον ιδιαίτερο βιομηχανικό χώρο αξιέπαινη), αναδεικτικοί και ατμοσφαιρικοί φωτισμοί, κοστούμια και ήχος/μουσική στοιχημένα και με άποψη, σκηνικά λιτά, που άφηναν χώρο.
 
Πού βρήκαν, αλήθεια, αυτά τα νεαρά παιδιά όχι το ταλέντο -πες, χαρισματικά- όχι την πολλή δουλειά -πες στρώθηκαν, αφιερώθηκαν- αλλά το βίωμα, την ωριμότητα να "γεμίσουν" έτσι ανάγλυφα τους ρόλους και τους νοητικούς χώρους του έργου;
 
Δημιουργικότητα, πίστη κι αγάπη στο εγχείρημα, κόπος μυαλού και κορμιού χωρίς στενά ανταποδοτικά μετρήματα, ομαδικότητα, κέφι: ό,τι μας χρειάζεται σε τούτο τον τόπο για να ελπίσουμε ξανά...
 
Τους ευχαριστούμε, κι ευχόμαστε την επόμενη φορά η αίθουσα να είναι εντελώς γεμάτη.
 
Όλγα Σενή

Δελτίο Τύπου - Πρόσκληση σε Θεατρική παράσταση

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

  Η θεατρική ομάδα του Ε.Μ.Π, παρουσιάζει στο Μηχανουργείο του ΤΠΠΛ, την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 στις 21:00, το έργο:

" Η επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας" του Φρίντριχ Ντυρενματ.

 Είσοδος ελεύθερη

 

 Στη μικρή χρεωκοπημένη πόλη του Γκίλεν,άλλοτε κέντρο πολιτισμού και ευημερίας, οι κάτοικοι περιμένουν με ανυπομονησία την επίσκεψη της ηλικιωμένης πια Κλαίρης Τσαχανασιάν,μιας πρώην κατοίκου, που κατά τη διάρκεια της απουσίας της έχει αποκτήσει πλούτη και δύναμη. Μοναδική τους διέξοδος, να την πείσουν να τους βοηθήσει να ξεφύγουν από τη φτώχεια που βιώνουν τα τελευταία χρόνια. Οι ελπίδες τους να κερδίσουν την εύνοιά της εναποτίθενται στον Αλφρεντ Ιλ, πρώην αγαπημένο της Κλαίρης και ευυπόληπτο μέλος της κοινωνίας. Όταν εκείνη φτάνει, η προσφορά της για οικονομική ενίσχυση τόσο της πόλης όσο και των κατοίκων της είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη. Υπό έναν όρο! Για να λάβουν την βοήθεια που τόσο ανάγκη έχουν, οι πολίτες του Γκίλεν πρέπει να φέρουν σε πέρας μία μακάβρια αποστολή. Το γεμάτο εκδίκηση σχέδιο της γηραιάς κυρίας θα αναστατώσει τη μικρή κοινωνία. Μπροστά σ' ένα δελεαστικό δίλημμα, το ταλαιπωρημένο Γκίλεν πρέπει να πάρει μία απόφαση...


ΔΙΑΝΟΜΗ-ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Κλαίρη Τσαχανασιάν: Άντα Πουράνη

Σύζυγοι VII-IX: Παναγιώτης Γιαννατσέλης

Μπάτλερ Μπόμπι: Δημήτρης Παλυβός

Τόμπι και Ρόμπι: Κωνσταντίνος Αργυρίου

και Νίκος Κατσίνας

Κόμπι και Λόμπι: Δημήτρης Δυριώτης


Ιλ: Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης

Κυρία Ιλ: Νίκη Αλεξοπούλου

Κόρη: Θάλεια Σταματέλου

Γιος: Αποστόλης Μαριγούδης


Δήμαρχος: Αλέξανδρος Κρητικός

Εφημέριος: Σάββας Καρράς

Καθηγήτρια: Φρύνη Παπαδοπούλου

Αστυνομικός: Γιώργος Πατεράκης

Γιατρός: Κατερίνα Κωνσταντινίδη


Πρώτος: Αγγελική Μουστάκη

Δεύτερος: Τάνια Τραυλού

Τρίτος: Διονυσία Μακρή

Ζωγράφος: Χριστίνα Μερτζανίδου

Κλητήρας/ Γυναίκα: Αγγελική

Βγενοπούλου

Δεσποινίς Λουίζα: Άννα Φιλιππή


Δημοσιογράφος α'/ Εισπράκτορας: Εύα Βρέζα

Δημοσιογράφος β'/ Οδηγός τρένου: Ιφιγένεια Πεφάνη


Σκιές/ Δέντρα

Δήμητρα Αζαριάδη

Μαριάνθη Χιώτη

Άννα Φιλιππή

Τζανίνα Αλεξανδρή

Αιμιλία Κομζιά

Μάγδα Κονταδάκη


Σκηνοθεσία

Αναστασία Δένδια


Σκηνικά

Ο θίασος


Κοστούμια

Άντα Πουράνη, Κωνσταντίνος Αργυρίου,

Αιμιλία Κομζιά, Άννα Φιλιππή


Αφίσα/Πρόγραμμα

Γιώργος Καράμπελας


Μουσική Επιμέλεια

Εύη Βούλγαρη


Φωτισμός

Κωνσταντίνος Αναγνώστου, Αφροδίτη

Κατερινοπούλου

Δελτίο Τύπου - Πασχαλινό Εργαστήρι ΒΒΕΜ 

Το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο διοργανώνει για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του

"Πασχαλινό Εργαστήριο",

Σάββατο του Λαζάρου, 7 Απριλίου, 17:00-20:00

στο Κάτω Μηχανουργείο της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου.

 

Για να δείτε την πρόσκληση πιέστε εδώ.

Δελτίο Τύπου - Επίσκεψη ΒΒΕΜ στην Παιδική σκηνή Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν για την παράσταση "Πινόκιο"

Το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο προγραμματίζει επίσκεψη στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, όπου θα πραγματοποιηθεί η παράσταση του παραμυθιού του Κάρλο Κολόντι ΠΙΝΟΚΙΟ, την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012.
 
 Για να δείτε την πρόσκληση πιέστε εδώ.

Δελτίο Τύπου - Πρόσκληση


 
 
 
 
 
Η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής σας προσκαλεί
στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Αντ. Πέππα
των εκδόσεων Τσουκάτου,
το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 6μ.μ.
στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Ε.Μ.Π.
  
 
 
Για να δείτε την πρόσκληση πιέστε εδώ.

Δελτίο Τύπου - Χριστουγεννιάτικη γιορτή από το ΒΒΕΜ

Το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο διοργάνωσε Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο χώρο του Μηχανουργείου του ΤΠΠΛ στις 28 Δεκεμβρίου 2011.
 
Για να δείτε το δελτίο τύπου πιέστε εδώ.
 Δελτίο Τύπου - Τελετή παράδοσης- παρουσίασης Συλλογής Ι. Κατσίκα

Στο χώρο του Μηχανουργείου του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου ΕΜΠ, στις 15/12/2011 έλαβε χώρα η εκδήλωση για την τελετή παράδοσης- παρουσίασης της Συλλογής Ι. Κατσίκα. Η συλλογή αποτελεί τμήμα του Αρχείου της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου και συγκεκριμένα του τμήματος τοπογράφων -γεωμετρών. Χαρακτηριστικά αντικείμενα της Συλλογής η οποία περιλαμβάνει χάρτες, σχέδια και τοπογραφικά μηχανήματα και εργαλεία, εκτέθηκε ενδεικτικά στο χώρο.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τους χαιρετισμούς του Προέδρου της ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ καθ. Κων/νου Μουτζούρη, του αείμνηστου Αντιδημάρχου Λαυρεωτικής κ. Βασίλη Θηβαίου, του ίδιου του δωρητή κ. Ιωάννη Κατσίκα, και τις ομιλίες της κ. Δέσποινας Μπαλόπητα σχετικά με την οργάνωση και συγκρότηση της συλλογής, και τέλος της κ. Όλγας Σενή η οποία έκανε την πρώτη αποτίμηση της ερευνητικής και πολιτιστικής σημασίας της παραχωρηθείσας Συλλογής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος Νεκτάριος Βιτάλης, οι πρώην Δήμαρχοι Λαυρεωτικής κ.κ. Δ. Λουκάς, Σ. Ιατρού, Σ. Παπασταυρόπουλος, οι ομότιμοι καθηγητές του ΕΜΠ κ.κ. Α. Φραγκίσκος, Κ. Παναγόπουλος, η καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ κ. Θ.Φωτίου, ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Π. Παναγιωτόπουλος, καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων και πρώην εργαζόμενοι της Γ.Ε.Μ.Λ.

Η Συλλογή φυλάσσεται προσωρινά σε αίθουσα της Βίλας Σερπιέρι του ΤΠΠΛ, με σκοπό να τοποθετηθεί μελλοντικά στο υπό ίδρυση Μουσείο Μεταλλείας Μεταλλουργίας του ΤΠΠΛ.

 “Ερευνητικό Εργαστήριο Υδρογόνου

Ανακοίνωση

Το “Ερευνητικό Εργαστήριο Υδρογόνου” του καθ. ΕΜΠ Πασπαλιάρη Ιωάννη που βρίσκεται εγκατεστημένο στο ΤΠΠΛ, προβάλλεται συστηματικά στο διαδίκτυο του Euronews και στην τηλεόραση του SKAI. Η εκπομπή είναι μια συμπαραγωγή του Euronews με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες με σκοπό να προβληθούν σημαντικά επιστημονικά και ερευνητικά project στο πλαίσιο του προγράμματος “Futuris”. Το πρόγραμμα προβλήθηκε σε περισσότερες από 130 χώρες Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ρωσία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Περσία και πρόκειται να μεταδοθεί στην Κίνα και την Ιαπωνία. Μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά την εκπομπή στο παρακάτω site: http://www.euronews.net/2011/02/09/energy-under-control/.

Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση Βιοτεχνικού Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου

Το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο σε συνεργασία με το Μουσείο Θεάτρου Σκιών "Ευγένιος Σπαθάρης" Δήμου Αμαρουσίου πραγματοποίησε εκδήλωση στο χώρο του Μηχανουργείου του ΤΠΠΛ στις 29 Οκτωβρίου 2011.
 
Για να δείτε το δελτίο τύπου πιέστε εδώ.

Δελτίο Τύπου - Παράσταση χορού με τίτλο "Η μαγεία του χορού"

 

 
To ΤΠΠΛ είχε τη χαρά να φιλοξενήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά την παράσταση χορού της σχολής "Ιρένε Γκούβερη" με τίτλο "Η μαγεία του χορού" στον χώρο του υπαίθριου αμφιθέατρου στις 29 Ιουνίου 2010 και ώρα 9:30μ.μ. 
 
Για να δείτε το πρόγραμμα πιέστε εδώ.

 

Δελτίο Τύπου - Διοργάνωση σεμιναρίου στο πλαίσιο του προγράμματος MED KnowinG.

Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ, το Κέντρο Καινοτομίας Αττικής και η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος MED KNOWING, και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πολυμέσων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργάνωσαν με επιτυχία από τις 27 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2011 (9.30π.μ. - 14.00 μ.μ.) δημιουργικό εργαστήριο με θέμα: "Serious Games Development Insights, Implementation" στο Εργαστήριο Πολυμέσων, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Νέα κτίρια ΗΜΜΥ, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Πρωτοβουλίες όπως η χρήση ψηφιακών παιχνιδιών στην εκπαίδευση, τα παιχνίδια μάθησης και τα επιχειρηματικά παιχνίδια, εμπίπτουν στο ευρύτερο πεδίο των σοβαρών παιχνιδιών (Serious Games). Σκοπός του δημιουργικού εργαστηρίου είναι να δώσει τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες και δημιουργούς τη δυνατότητα να γνωρίσουν θέματα που αφορούν τον συγκεκριμένο κλάδο μέσα από σύντομες και δυναμικές διαλέξεις ειδικών σε συναφείς γνωστικούς τομείς οι οποίοι θα παρουσιάσουν ο καθένας το πεδίο της ειδικότητας του. Οι περιοχές που θα καλυφθούν στο πλαίσιο του εργαστηρίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των Serious Games, Augmented Communications, Artificial Intelligence και Game Based Learning.

 


Δελτίο Τύπου - Πρόσκληση στη συναυλία: "Ορχήστρα των Κυκλάδων" με μαέστρο τον Νίκο Κυπουργό

 15 Ιουνίου 2011 | 21:00 | Τεχνολογικό & Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου E.M.Π.

Ζώντας στη Σύρο εδώ και 8 χρόνια ο Νίκος Κυπουργός είχε την ευκαιρία ν’ ανακαλύψει το πλούσιο μουσικό δυναμικό που υπάρχει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Γνώρισε ντόπιους μουσικούς, που καλύπτουν μεγάλο φάσμα από στιλ και είναι δεξιοτέχνες σε μια μεγάλη ποικιλία οργάνων, αλλά και ταλαντούχους τραγουδιστές με όμορφες και εκφραστικές φωνές. Όταν πέρσι του προτάθηκε μία συναυλία αφιερωμένη στο έργο του, γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός πολυμελούς συνόλου, τα μέλη του οποίου να είναι όλα κάτοικοι του νησιού. Έτσι γεννήθηκε η Ορχήστρα των Κυκλάδων, μια ορχήστρα που με το βάθος και την πολυφωνία της θα μπορεί να απλώνεται στο υλικό όλο και περισσότερων δημιουργών και να συνεργάζεται με γνωστούς συνθέτες και καλλιτέχνες.

Η ύπαρξη μιας τέτοιας ορχήστρας και μάλιστα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει, αλλά και η ενθουσιώδης αποδοχή της από το κοινό, είναι η απόδειξη ότι ακόμη και σε μια εποχή κατήφειας και κρίσης, όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται με μεράκι και δίνουν το περίσσευμα της ψυχής τους, δημιουργούνται ωραίες στιγμές στην τέχνη. Όπως είπε η Μαρία Φαραντούρη «τέτοιες σημαντικές προσπάθειες είναι μια παρηγοριά στην εποχή που ζούμε, μακάρι και σ’ άλλα μέρη να ενωθούν τέτοιες δυνάμεις και να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα…».

Η «Ορχήστρα των Κυκλάδων» έχει ήδη προγραμματίσει δύο καλοκαιρινές συναυλίες στο Λαύριο και στη Δήλο, στην πανσέληνο του Ιουνίου και του Αυγούστου αντίστοιχα.

Στην πρώτη από αυτές θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου, ένα πρόγραμμα που πρόσφατα παρακολούθησε το κοινό της Σύρου σε δύο βραδιές στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων. Θα ακουστούν σε πρωτότυπες διασκευές γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του σπουδαίου δημιουργού από τη μακρόχρονη πορεία του και τις συνεργασίες με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες (Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Δήμο Μούτση, Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Σπανό, Λουκιανό Κηλαηδόνη και Σταύρο Κουγιουμτζή). Την Ορχήστρα διευθύνει ο Νίκος Κυπουργός.

Όσοι λοιπόν θέλουν, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτή τη σημαντική νέα ορχήστρα στην πρώτη εκτός Σύρου εμφάνισή της, στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου, στις 15 Ιουνίου 2011 στις 9 το βράδυ. H είσοδος είναι δωρεάν.

Η συναυλία στο Λαύριο γίνεται με την ευγενική χορηγία της Λάμδα Φαρμακευτικής επ’ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του εργαστηρίου της Lamda Laboratories S.A.

Δελτίο Τύπου - Πρόσκληση σε ημερίδα με θέμα: "Να σωθούν οι φοίνικες"

 

Ο Δήμος Λαυρεωτικής σε συνεργασία με το ΚΕΑΝ

θα πραγματοποιήσουν ημερίδα με θέμα: "Να σωθούν οι φοίνικες"

στην αίθουσα του "Μηχανουργείου" του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου

την Κυριακή 22 Μαίου 2011 και ώρα 10:30π.μ.


 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

10:15-10:30: Προσέλευση κοινού.
10:30 Έναρξη εργασιών ημερίδας
Χαιρετισμός Δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Κωνσταντίνου Λεβαντή
Χαιρετισμός Προέδρου Κ.Ε.Α.Ν. κ. Σταύρου Μηλιώνη

Βλάδος Αναστάσιος, Πρόεδρος Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (Ε.ΜΕ.Λ.).
Θέμα: Φοίνικες – στοιχείο της ιστορικής φυσιογνωμίας του Λαυρίου.
(Διάρκεια 15 Λεπτά)

Θυμάκης Νικόλαος, Γεωπόνος και Πρόεδρος στην Ελληνική Εταιρεία φίλων των φοινικοειδών.
Θέμα: Ο ρόλος των φοινικοειδών στο αστικό πράσινο.
(Διάρκεια 15 Λεπτά)

Ταμπουράκη Ελπίδα, Συνεργάτης του Γεωπονικού Παν/ίου Αθηνών.
Θέμα: Βιολογία Φοινικοειδών.
(Διάρκεια 15 Λεπτά)

Καλογεροπούλου Ε., Γεωπόνος φυτοϋγειονομικός ελεγκτής.
Θέμα: Λήψη Μέτρων για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης του R.F.(oliver) κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2007/365/Ε.Κ. και των τροποποιήσεων αυτής – επικρατούσα κατάσταση στην Αν. Αττικής περίπτωση Δήμου Λαυρεωτικής.
(Διάρκεια 15 Λεπτά)

Μπέλλου Σπυριδούλα, Επιστημονικά Υπεύθυνη του έργου Καταγραφή – κατηγοριοποίησης της προσβολής των φοινικοειδών από το έντομο R.F. του Δήμου Λαυρεωτικής.
Θέμα: Υπάρχουσα κατάσταση.
(Διάρκεια 15 Λεπτά)

Κουρεμένου Ιωάννα, Εκπρόσωπος των εθελοντών .

DR. Κοντοδήμας Δημ. , Εντομολόγος – Ερευνητής στο Μ.Φ.Ι.
Πρόεδρος Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος.
Θέμα: Είναι δυνατόν να σωθούν τα φοινικοειδή στο Νομό Αττικής;
(Διάρκεια 15 Λεπτά)

Θα ακολουθήσει κύκλος ανταλλαγής απόψεων
Την ημερίδα θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ κ. Κώστας Αρβανίτης

Δελτίο Τύπου - Διεθνής προβολή Τ.Π.Π.Λ.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη Διεθνή διοργάνωση της Κίνας "Shanghai World EXPO 2010" συμβάλλει στην προβολή της ελληνικής κουλτούρας και κατ' επέκταση στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας.

 
Συγκεκριμένα επιδιώκεται η ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων με σκοπό την προώθηση της επιστήμης και της καινοτομίας. Στην έκδοση της Ελληνικής αντιπροσωπείας “The Living City” που εκδόθηκε με σκοπό να παρουσιαστούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές της Ελληνικής κοινότητας αναφέρεται στη λειτουργία του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως χώρου κατάλληλου για την υποδοχή και ανάπτυξη τέτοιου είδους δραστηριοτήτων.

Στο σχετικό απόσπασμα αναφέρονται τα παρακάτω:

INNOVATIVE BUSINESSES: THE EXAMPLE OF SCIENCE PARKS

 "The Lavrion Technological and Cultural Park (LTCP) is an organisation of scientific research, education, business activity and culture. it was established at the location of the old French Mining Company of Lavrion (Compagnie Francaise des Mines du Laurium) in 1992, following an iniciative of the National Technical University of Athens. The LTCP, like the rest of the innovation centres, is an organisation that creates mechanisms and provide services. Its primary objective is to "enhance" innovative- technological units and businesses.

The operation of centrres like the LTCP is the starting point of new state-of-the-art technology businesses for effective transformation of their innovative results into a commercial and business success. Through its supporting structures and services, the LTCP substantially contributes to the fastest possible establishment and development of business schemes, such as integration of innovative ideas, products, services, and the business utilisation of the outcomeof scientific and technological research, constructive connection of Knowledge Production Organisations with Businesses, development, renewal and broadening of the range of products and services, introduction of new business structure and management methods, and attraction of foreign investments in high technology sectors".

 

Δελτίο Τύπου - 13o Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντερ

Το Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός το οποίο στα δεκατρία χρόνια παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας έχει βρει θερμούς υποστηρικτές ενώ παράλληλα έχει κερδίσει την αποδοχή και τη στήριξη του κοινού.

Κατά την επιτυχημένη πορεία του έχει δώσει την ευκαιρία σε πολλούς δημιουργούς, απ’ όλη τη Μεσόγειο, να παρουσιάσουν το έργο τους, να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες, αλλά και να μυήσουν το κοινό στην ομορφιά και τα μυστικά της τέχνης τους.

Οι εκδηλώσεις του 13ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ, το οποίο και φέτος βρίσκει έναν μοναδικό χώρο φιλοξενίας και δημιουργίας στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, θα πραγματοποιηθούν από τις 27 έως και τις 30 Αυγούστου 2010.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, την Εταιρεία Αξιοποίησης & Διαχείρισης Περιουσίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής και την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής.

Το πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει, συνολικά 31 ταινίες από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Κροατία, Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα, αλλά και εικαστικά και μουσικά δρώμενα.

 

 Συγκεκριμένα στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται:

 • Το CAFÉ AMAN του Κώστα Φέρρη, στη μουσική παράσταση «ΟΝΕΙΡΟΥ ΕΛΛΑΣ», την Παρασκευή 27 Αυγούστου, στις 21:00

 • Έκθεση Ζωγραφικής της Γκαίη Αγγελή με τον τίτλο «ΜΕΤΑ-ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΜΕΤΑ-ΠΛΑΣΕΙΣ, ΜΕΤΑ-ΜΟΡΦΩΣΕΙΣ», στον εκθεσιακό χώρο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ φιλοξενεί βραβευμένες ταινίες, ταινίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προγραμμάτων νέων κινηματογραφιστών (Τουρκία), ταινίες σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Punto di vista της Σαρδηνίας καθώς και δημιουργούς με ιδιαίτερη σκηνοθετική γραφή. Επίσης θα γίνει ειδικό αφιέρωμα στον Τάκη Παπαγιαννίδη με τρεις ταινίες του, από το 1977 μέχρι την πιο πρόσφατή του, το 2009.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον φέτος έχουν και τα δύο ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Θωμόπουλου που καταγράφουν τις προσπάθειες των Γιατρών του Κόσμου σε Αϊτή και Γάζα.

Το 13ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την ευγενική χορηγία των ΕΡΤ Α.Ε, Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Media Desk και τη συνεργασία των ΠΕΚΚ, της Κροατικής Πρεσβείας, των Γιατρών του Κόσμου, το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο και το Φεστιβάλ Puntodivista.

Την οργάνωση και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Νίκος Κανάκης.

 

Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ πιέστε εδώ

Δελτίο Τύπου - "Κοιτάσματα Τέχνης" από τη Gallery Καπλανών 5 στη Villa Serpieri


 
Διαβάστε το σχετικό άρθρο για την έκθεση "Κοιτάσματα Τέχνης" από την κριτικό και Ιστορικό Τέχνης κ. Αθηνά Σχινά.

Δελτίο Τύπου -Πρόσκληση ημερίδας "Μουσείου Μεταλλείας- Μεταλλουργίας Λαυρίου"

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση - παρουσίαση των μελετών για τα έργα του
Μουσείου Μεταλλείας - Μεταλλουργίας Λαυρίου & του
Κέντρου Πανεπιστημιακών - Βιομηχανικών - Τεχνικών Αρχείων 

την Τρίτη 6 Ιουλίου 2010, στις 7μ.μ, στην αίθουσα εκδηλώσεων "Μηχανουργείο", στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Τα έργα θα παρουσιάσουν

ο καθηγητής Κ.Μουτζούρης, Πρύτανης Ε.Μ.Π.

ο κ. Λ.Κουρής, Νομάρχης Ανατολικής Αττικής

ο κ.Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής

και η Διεπιστημονική Ομάδα Έρευνας του Μουσείου Μεταλλείας- Μεταλλουργίας Λαυρίου και του Κέντρου Πανεπιστημιακών - Βιομηχανικών - Τεχνικών Αρχείων.

Για να δείτε την πρόσκληση πιέστε εδώ

Δελτίο Τύπου - Πολιτιστικές εκδηλώσεις "Κενταυρια" 2010

Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις "Κενταύρια" που διοργανώνονται από το "Πολιτιστικό Κέντρο" του Δήμου Λαυρεωτικής με σκοπό να ψυχαγωγήσουν τόσο το κοινό της πόλης του Λαυρίου όσο και της ευρύτερης περιοχής, θα φιλοξενήσει το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου κατά την διάρκεια της  φετινής θερινής περιόδου.

Οι εκθεσιακές, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του ΤΠΠΛ είναι οι εξής:

Υπαίθριος χώρος "Αμφιθεάτρου"

 • 16/7 Παιδική θεατρική παράσταση "Τομ Σόγιερ"
 • 19/7 Συναυλία συμφωνικής Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων (Η εκδήλωση δε θα πραγματοποιηθεί λόγω προσωπικής αδυναμίας)
 • 23/7 Θεατρική παράσταση "Η Λοκαντιέρα"
 • 24/7 Συναυλία Διονύση Σαββόπουλου
 • 28/7 Συναυλία "Ορχήστρας Νέων" Δήμου Λαυρεωτικής
 • 31/7 Συναυλία Χαρούλα Αλεξίου-Μάρθα Φριτζήλα
 •   2/8 Θεατρική παράσταση "Ιππείς"
 •   6/8 Συναυλία Φιλαρμονικής Δήμου Λαυρεωτικής
 •   7/8 Συναυλία Πρωτοψάλτη- Κορκολής
 •   8/8 Θεατρική ομάδα Λαυρίου

Αίθουσα "Μηχανουργείο"

 • 13 έως 20/7 Παιδική έκθεση ζωγραφικής
 • 21 έως 30/7 Ομαδική έκθεση ζωγραφικής
 • 31 έως 11/8 Έκθεση ψηφιδωτών

Υπαίθριος χώρος έναντι "Φαρμακείου"

 • 9/8 Μελοποιημένη ποίηση- Καλλιόπη Βέττα

 

Παράλληλα στο χώρο του Αμφιθεάτρου θα λαμβάνουν χώρα οι παρακάτω μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Λαυρεωτικής:

 • 10/7 Θεατρική παράσταση "Μαλλιά Κουβάρια"
 • 18/8 "Απ' τον Αττικ στον Γούναρη..." με μαέστρο τον Δαυίδ Ναχμία
 • 21/8 "Ο Κώστας Χατζής τραγουδάει Χατζη"
 • 22/8 Θεατρική παράσταση "Αντιγόνη"
 •   4/9 Θεατρική παράσταση "Θέλει τέχνη ο Έρωτας"
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με τις εκδηλώσεις τηλεφωνήστε στο: 22920-27774.

Δελτίο Τύπου - Παράσταση χορού "Συναισθήματα" στο ΤΠΠΛ


"Με το χορό, με μοναδικό τρόπο εκφράζονται και αποτυπώνονται όλες εκείνες οι ψυχικές καταστάσεις που με μία λέξη αποκαλούμε συναισθήματα..."

 

To ΤΠΠΛ έχει την χαρά να φιλοξενεί την παράσταση χορού της σχολής "Ιρένε Γκούβερη" με τίτλο "Συναισθήματα" στον χώρο του υπαίθριου αμφιθέατρου στις 30 Ιουνίου 2010 και ώρα 9:30μ.μ.

 

 

Δελτίο Τύπου - Διοργάνωση Διημερίδας στο ΤΠΠΛ

Ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου Καθηγητής Κωνσταντίνος Ι. Μουτζούρης σας προσκαλεί στη διημερίδα:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΥΡΙΟΥ

Η συνάντηση της ιστορικής μνήμης με το σύγχρονο πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες

την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Μαίου 2010, στις 09.30π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων "Μηχανουργείο", στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Πιέστε παρακάτω για να δείτε τις εισηγήσεις των ομιλητών:

           της Louvain la Neuve 
          χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αξιοποίηση των τεχνικών μνημείων του Λαυρίου - Μ.Μαρμάνη, υποψ. Δρ.ΕΜΠ
          Η.Κουρλιούρος, Καθηγητής Παν/μίου Αιγαίου 
 • Ο σχεδιασμός του Τ.Π.Π.Λ. - Θ. Φωτίου, καθηγήτρια Ε.Μ.Π

Δελτίο Τύπου - 62η Σύνοδος Πρυτάνεων & Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων

 

 Στις 11 & 12 Δεκεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στον χώρο του "ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟΥ" του Τ.Π.Π.Λ η "62η Σύνοδος των Πρυτάνεων και των Προέδρων Δ.Ε των Ελληνικών Πανεπιστημίων". Την Σύνοδο τίμησε με την παρουσία της η Υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για την παρουσία της στην συνάντηση και για την άκρως επιτυχημένη έκβαση της.

Πληροφορίες σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου θα βρείτε στο site: www.synodos-aei.gr/announcements.html

Δελτίο Τύπου - Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τ.Π.Π.Λ. & Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου πρόκειται να υπογραφεί στις 4 Σεπτεμβρίου 2009. Η εκδήλωση για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου «Ι. Παυλακέλλης» στις ώρα 6.00 το απόγευμα (Πρόσκληση).

Αντικείμενο του μνημονίου αποτελεί ο προσδιορισμός του πλαισίου συνεργασίας για την προώθηση κοινών δράσεων μεταξύ των δύο φορέων με στόχο την αξιοποίηση του δυναμικού τους για την περαιτέρω προώθηση πρωτοβουλιών αναπτυξιακού, ερευνητικού, εκπαιδευτικού και εκθεσιακού χαρακτήρα. Στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο φορέων προβλέπεται η οργάνωση συναντήσεων εργασίας και ημερίδων με σκοπό την παρουσίαση του έργου και της δραστηριότητας των δύο φορέων και τη γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των στελεχών τους. Επίσης, πρόκειται να αναπτυχθεί συνεργασία σε θέματα υλοποίησης ερευνητικών έργων με σκοπό τη διαμόρφωση προτάσεων σε δράσεις κοινού ενδιαφέροντος για την ανάδειξη του γεωφυσικού πλούτου της περιοχής της Λαυρεωτικής και του Βόρειο-Ανατολικού Αιγαίου.

Ακόμη οι δύο φορείς πρόκειται να συνεργαστούν για την διοργάνωση εκπαιδευτικών- ενημερωτικών ημερίδων σε θέματα ανάδεισξης και προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, συντήρησης μνημείων, περιβαλλοντικής διαχείρισης, διοργάνωση εκδηλώσεων, διοργάνωση και ανταλλαγή εκθέσεων όπως την διοργάνωση έκθεσης ορυκτών και φωτογραφίας του Λαυρίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και έκθεση απολιθωμάτων και άλλων ευρημάτων από τη Λέσβο στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Ιδιαίτερα οι δύο φορείς πρόκειται να συνεργαστούν για την προετοιμασία υποβολής φακέλου για την ένταξη του χώρου του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, στο οποίο το Γεωπάρκο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αποτελεί ένα από τα πρώτα μέλη που εντάχθηκαν το 2004.

Δελτίο Τύπου - Εθνική Φιλοτελική Έκθεση - ΛΑΥΡΙΟ 2009 Ε.Φ.Ε.- Ε.Μ.Ε.Λ.

Στο χώρο του Μηχανουργείου θα φιλοξενηθεί η Εθνική Φιλοτελική Έκθεση- ΛΑΥΡΙΟ 2009 η οποία θα διαρκέσει από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2009, όπου κανείς θα μπορεί να γνωρίσει την συλλεκτική αξία των γραμματοσήμων και της ταχυδρομικής ιστορίας.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας και της υποστήριξης της Νομαρχίας Αν. Αττικής, του Τ.Π.Π.Λ, των Ελληνικών Ταχυδρομείων και του Δήμου Λαυρεωτικής. 

Συνδιοργανωτές σε αυτήν την προσπάθεια είναι η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής και η Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στη διεύθυνση: www.hps.gr/lavrion2009.

Είσοδος Ελεύθερη.

Δελτίο Τύπου - Πραγματοποίηση εκδήλωσης "1η Συνάντηση Μουσικών Μαθητικών Συνόλων Λαυρίου"

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Μηχανουργείου του ΤΠΠΛ η μουσική εκδήλωση “1η Συνάντηση Μουσικών Μαθητικών Συνόλων Λαυρίου” στο πλαίσιο του Ευρωπαικού Προγράμματος Lifelong Learning Program” – LLP - Project Technology Parks for Innovation and Trans-European Cooperation“ (TPI-TEC) . Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής τα Τεχνολογικά Πάρκα καλούνται να εντάξουν στις λειτουργίες τους τη διοργάνωση πολιτιστικών-εκπαιδευτικών δράσεων με σκοπό την προσέλκυση ενδιάφεροντος ενός ευρύτερου κοινού και την γενικότερη ενημέρωση του σχετικά με το ρόλο,το σκοπό του Πάρκου και τις δραστηριότητες του.

Στην προαναφερθείσα μουσική μαθητική συναυλία συμμετείχαν οι τοπικές χορωδίες της πόλης του Λαυρίου οι οποίες παρουσίασαν ένα πλούσιο ρεπερτόριο ελληνικών και ξένων τραγουδιών. Συμμετείχαν οι παρακάτω χορωδίες:


  
 • Δημοτική Παιδική Χορωδία Λαυρίου
 • Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαυρεωτικής
 • Ορχήστρα και Φωνητικό Σύνολο Ωδείου“Γ.Ζαρμπ-Γ.Τρικαλιώτης” Διεύθυνση: Ευτύχης Ζαρμπ
 • Χορωδία και Ορχήστρα Α. Τεμπερεκίδη Διεύθυνση: Άννα Τεμπερεκίδη
 • Παιδική Χορωδία “Annimus”               Διεύθυνση Θοδωρής Κωνσταντόπουλος

 

Δελτίο Τύπου- 12ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ

 

Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου υποδέχεται στους χώρους του το 12ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμάντέρ το οποίο θα διαρκέσει από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2009. Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη δύο σκηνοθετών του Κώστα Σφήκα και του Νίκου Αντωνάκου. Το Φεστιβάλ οργανώθηκε για ακόμη μια φορά από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Κινηματογράφου και την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής και την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής. Οι χώρες που εκπροσωπούνται εκτός από την Έλλαδα είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, η Παλαιστίνη και η Τουρκία με θεματικούς άξονες αυτούς της εργασίας, των προσωπογραφιών και του πολιτικού ντοκιμαντέρ.

H έναρξη του Φεστιβαλ θα γίνει με την συναυλία - αφιέρωμα στις μουσικές που έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος για τον κινηματογράφο με τίτλο "Η τέχνη της μουσικής επένδυσης στον κινηματογράφο" στις 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 9.00μ.μ. Την ορχήστρα διευθύνει ο συνθέτης και η παρουσίαση θα γίνει από τον Αλέξη Κωστάλα.

Παράλληλα με τις προβολές, θα φιλοξενηθεί στο χώρο του Μηχανουργείου ΙΙ η έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ιακωβίδη με τίτλο "Το χρώμα του χρόνου"- Λαύριο, Εικόνες Βιομηχανικής Μνήμης.

Δείτε το πρόγραμμα των προβολών

Δελτίο Τύπου - Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Τ.Π.Π.Λ.

Για τρίτη συνεχή χρονιά στο χώρο του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου θα φιλοξενηθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Κενταύρια 2009» του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Λαυρεωτικής. Οι μουσικές συναυλίες και οι θεατρικές παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Αμφιθεάτρου ενώ στο χώρο του Μηχανουργείου θα παρουσιαστούν εκθέσεις ποικίλου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το 22920-27774.

Παρακάτω αναφέρεται συνοπτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: 

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ
• 22 & 24/7/2009 Θεατρική παράσταση του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Μελισσίων  
 «Το σπίτι των τρελών» και μουσικοχορευτική παράσταση «Χρόνια στον Πειραιά» αντίστοιχα
• 25/7/2009 Θεατρική παράσταση «Όπερα της πεντάρας» του Μπρεχτ
• 31/7/2009 Συναυλία Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαυρεωτικής
• 1/8/2009 Συναυλία του Θάνου Μικρούστικου μαζί με τα «Υπόγεια Ρεύματα»
• 2/8/2009 Συναυλία του ΚΑΠΗ Δήμου Λαυρεωτικής
• 9/8/2009 Θεατρική παράσταση «Δον Κιχώτης» με τους Γιώργο Κιμούλη και Δημήτρη Πιατά
• 12/8/2009 Η Θεατρική Ομάδα  Λαυρίου θα παρουσιάσει «Το Καφενείο» του Γκολντόνι
• 13/8/2009 Συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη
• 21/8/2009 Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του με τον Γιώργο Υδραίο
• 23/8/2009 Θεατρική παράσταση «ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ» από το Σύλλογο Πελοποννησίων Λαυρίου
• 24/8/2009 Συναυλία του Μάνου Ξυδούς μαζί με το «Οξυγόνου»
• 27/8/2009 Αφιέρωμα στο έργο των αδερφών Κατσιμίχα από την «Ορχήστρα Νέων» Δήμου Λαυρεωτικής
• 29/8/2009 Θεατρική παράσταση  «Ο κουρέας της Σεβίλλης» με τον Γιώργο Παρτσαλάκη
• 30/8/2009 Συναυλία των Μανώλη Μητσιά και Μαρία Φαραντούρη 
1/9/2009 Θεατρική παράσταση «Η Μήδεια» με την Κάτια ΔανδουλάκηΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ
Από 17/7 έως 24/7/2009 Έκθεση Ερασιτεχνών Ζωγράφων
Από 30/7 έως 9/8/2009 Έκθεση Εργαστηρίου Ψηφιδωτών
Από 10/8 έως 19/8/2009 Έκθεση χειροτεχνίας από το φορέα «Νομαρχιακές Επιτροπές Λαϊκής Επιμόρφωσης» (ΝΕΛΕ)
Από 20/8 έως 30/8/2009 Έκθεση ζωγραφικής των Νίκου Βουρλάκου και Ηλία Ζουμά
Από 31/8 έως 4/9/2009 Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Μορφές και Φόρμες».

Δελτίο Τύπου - Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΥΠΑΝ - Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης του Ε.Μ.Π. - HELEXPO

  

 

Στις 27 Απριλίου 2009 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του εκθεσιακού κέντρου της HELEXPO A.E. για τη δημιουργία του πρότυπου «Σπιτιού των Νέων Ενεργειακών Τεχνολογιών» στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Στόχος είναι η αξιοποίηση ενός ευρύτερου τεχνοχώρου για τη δημιουργία διεθνούς πόλου για τις νέες ενεργειακές τεχνολογίες, που θα διευκολύνει την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του κλάδου, θα προωθήσει την καινοτομία και θα συνδράμει στην ουσιαστική ενημέρωση και πληροφόρηση επενδυτών και κοινού.

Το "Σπίτι των Νέων Ενεργειακών Τεχνολογιών" θα αποτελέσει σημείο υποδοχής για κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή, ερευνητή, χρήστη και σύμβουλο, που επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση στην παραγωγή, διαχείριση και εκμετάλλευση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Για το λόγο αυτό προβλέπεται η λειτουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου για τη διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων σχετικών με τις ενεργειακές τεχνολογίες. 

Δελτίο Τύπου - Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ιακωβίδη

 

Στις 29 Απριλίου 2009 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Γιάννη Ιακωβίδη «Λαύριο – Εικόνες Βιομηχανικής Μνήμης- Το χρώμα του χρόνου». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Παλιό Πιλοποιείο Πουλόπουλου) Ηρακλειδών 66α & Θεσσαλονίκης στο Θησείο.

Ώρες λειτουργίας: 9:00-13:00 & 17:00-21:00 (εκτός Δευτέρας & απογεύματος Κυριακής)

Τηλ. 210 3452150

 

Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου μοντέλου ALTO της Suzuki

                                                              

                                               

 

Στις 20 Μαρτίου 2009 φιλοξενήθηκε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου η εκδήλωση για την πρώτη επίσημη παρουσίαση του νέου μοντέλου ALTO της Suzuki (όμιλος ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ) στο δίκτυο των αντιπροσώπων της εταιρείας στην Ελλάδα.  Το νέο Suzuki Alto παρουσιάστηκε στον εντυπωσιακό χώρο του Μηχανουργείου ενώ στις σεμιναριακές αίθουσες της Βίλα Σερπιέρι πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στα στελέχη των αντιπροσωπειών. Πρόκειται για ένα νέο όχημα το οποίο συνδυάζει την αισθητική πρωτοτυπία, την πρακτικότητα και την άνεση για καθημερινή αστική μετακίνηση.
Το φωτισμό του αυτοκινήτου που βρισκόταν στην αίθουσα του «Μηχανουργείου» είχε αναλάβει η ASTROFOS A.E. που στεγάζεται στο Τ.Π.Π.Λ. και αναπτύσσει καινοτόμα συστήματα φωτισμού με ασύρματα προγραμματιζόμενους λαμπτήρες δικής της σχεδίασης και κατασκευής.

 

Δελτίο Τύπου - Επίσκεψη Κινεζικής Αντιπροσωπείας στο ΤΠΠΛ

   
 Στις 17 Μαρτίου 2009 επισκέφτηκε το ΤΠΠΛ Αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών Οργανισμών Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και Υδροηλεκτρικών Έργων της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας.

 
Για περισσότερες πληροφορίες πιέστε εδώ

Δελτίο Τύπου - Συμμετοχή ΤΠΠΛ στο Ευρωπαικό Πρόγραμμα "Δια βίου Μάθησης" (TPI-TEC) 

Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου συμμετέχει στο Ευρωπαικό Πρόγραμμα “Διά Βίου Μάθησης" - LLP - Πρόγραμμα Τεχνολογικών Πάρκων για την καινοτομία και την διευρωπαϊκή Συνεργασία "(TPI-TEC) το οποίο ασχολείται με την ανάπτυξη και υποστήριξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων στο περιβάλλον των Τεχνολογικών Πάρκων (www.tpitec.info). Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα κατάρτισης στην οποία συμμετείχαν τρία Τεχνολογικά Πάρκα από τρεις ευρωπαϊκές χώρες Ρουμανία, Σλοβακία και Ελλάδα (Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου) με σκοπό την ενίσχυση της εκπαίδευσης για την επιχειρηματικότητα στα εν λόγω τεχνολογικά πάρκα, την εκμετάλλευση των προγραμμάτων καινοτομίας, την ανάπτυξη της ικανότητας των φορέων μέσω της κατάρτισης, στην ανάπτυξη εργαλείων για την επιχειρησιακή διαχείριση των Πάρκων. Επιπλέον το έργο συμβάλλει στην εφαρμογή μεθοδολογίας για την κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων και στη δημιουργία ενός νέου ηλεκτρονικού εργαλείου για την εσωτερική και εξωτερική χρήση του κάθε πάρκου

Η διάρκεια του έργου είναι 24 μήνες και ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008

Δελτίο Τύπου Nanophos A.E.

    
 

 

Η εγκατεστημένη εταιρεία στο ΤΠΠΛ, Nanophos Α.Ε. κερδίσε το Πρώτο Βραβείο Καινοτομίας και Βιωσιμότητας στη Διεθνή Έκθεση "100% Detail", συνεχίζοντας την πορεία αναγνώρισης της στις αγορές του εξωτερικού.

Περισσότερα...

 

Μηνιαίο Περιοδικό ΤΠΠΛ

                       
 

 

Στο μηνιαίο Περιοδικό του ΤΠΠΠΛ οι αναγνώστες θα πληροφορούνται τα Νέα του Πάρκου και θα ενημερώνονται για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Περισσότερα...

 

11ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ


Για τρίτη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο ΤΠΠΛ το 11ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκυμαντέρ, από τις 6 έως 9 Σεπτεμβρίου 2008. Το Φεστιβάλ οργανώθηκε για ακόμη μια φορά από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Κινηματογράφου και την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής και την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής.

 

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει την αυλαία του στο κοινό με την συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου, το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στο υπαίθριο θέατρο του ΤΠΠΛ.

170 χρόνια Ε.Μ.Π.

Το Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 170 χρόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στις 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται στις αίθουσες Μηχανουργείου ημερίδα με τίτλο ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΙ Ε.Μ.Π.

Κατεβάστε το πρόγραμμα της ημερίδας σε ηλεκτρονική μορφή PDF καθώς και τις εισηγήσεις των ομιλητών. 

Αποκατάσταση και Επανάχρηση των κτιρίων της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου ως προνομιακό παράδειγμα για τη βιομηχανική αρχαιολογία του τόπου μας - Θ. Φωτίου
Η Ιστορία του Ε.Μ.Π. - Α. Φραγκίσκος
Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής
Η πορεία της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου στο πέρασμα των χρόνων - Φιλόλογος, Δρ.ΕΜΠ Αθανασία Μαρκουλή

11ο Διεθνές Συνέδριο ACUUS

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο χώρο του Τεχνολογικού Πάρκου Λαυρίου, από τις 11 έως και 13 Σεπτεμβρίου 2007, το 11ο Διεθνές Συνέδριο του Οργανισμού ACUUS με τίτλο: «Underground Space: Expanding the Frontiers». Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας & Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό τηε αιγίδα της Σχολής Μηχ. Μεταλλείων - Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π.

10ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης 9 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις του 10ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Το Φεστιβάλ οργανώθηκε από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Κινηματογράφου και την Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής και την Εταιρία Μελετών Λαυρεωτικής.