Μεταλλωρύχοι του κόσμου

Ενημερωτικό Δελτίο Εκδήλωσης

«Μεταλλωρύχοι του κόσμου: Ιχνηλατώντας την ταυτότητά τους μέσα από την τέχνη»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 10 ΜΑΪΟΥ 2017

 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6  Μαΐου 2017 στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου η εκδήλωση «Μεταλλωρύχοι του κόσμου: Ιχνηλατώντας την ταυτότητά τους μέσα από την τέχνη». Με την εκδήλωση αυτή άνοιξε η αυλαία του εορτασμού των 180 χρόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και των 70 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών.

 

 

Ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π. Καθηγητής Ι. Γκόλιας επεσήμανε στην ομιλία του: «Η παρουσία και πορεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατά τα 180 χρόνια της ιστορίας του συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: εκπαίδευση, έρευνα, κοινωνική προσφορά. To Ε.Μ.Π. δεν ήταν ποτέ αποξενωμένο από την κοινωνική πραγματικότητα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι  ξεκινά τον εορτασμό των 180 χρόνων με αυτήν την εκδήλωση και από αυτό το σημείο. Επιλέγει μια εκδήλωση για τους μεταλλωρύχους , αφενός σε ανάμνηση του γεγονότος ότι ξεκίνησε ως σχολείο μαστόρων και αφετέρου σε ένδειξη σεβασμού προς όλους τους εργαζόμενους,  ιδιαίτερα αυτούς που εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Κι επιλέγει, επίσης, το Λαύριο, πόλη μεταλλωρύχων,  η οποία ταυτόχρονα συνέδεσε το όνομά της με τη βιομηχανική επανάσταση στη χώρα».

 

Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έγινε από τον Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών Καθηγητή Δ. Καλιαμπάκο, ο οποίος σκιαγράφησε τα κοινά στοιχεία της ταυτότητας των μεταλλωρύχων σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως αυτά αποτυπώνονται στα πολυάριθμα τραγούδια και τις ταινίες που καταγράφουν τα χαρακτηριστικά τους, καταλήγοντας: «Οι σκέψεις αυτές δεν στοχεύουν σε μια αγιοποίηση των μεταλλωρύχων. Όμως, δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο συμπέρασμα: σε ακραίες συνθήκες γεννιέται ένα είδος ανθρώπων με σπάνια αντοχή, χαλύβδινη θέληση και, πάνω απ’ όλα, ισχυρής συλλογικότητας. Ιδιαίτερα σήμερα, ας  διδαχθούμε από τον τρόπο των μεταλλωρύχων, ας σηκώσουμε κεφάλι κι ας πούμε: “Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο”».

 

Την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, ο Δήμος Λαυρεωτικής, η Εταιρεία Μελετών, ο Εκδρομικός - Επιμορφωτικός Σύλλογος και η Χορωδία Λαυρίου παρακολούθησε πολυάριθμο κοινό, με ιδιαίτερο στοιχείο την παρουσία μεταλλωρύχων του Λαυρίου.

 

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της  Περιφέρειας Αττικής κ. Αναγνωστόπουλος  και ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Λουκάς, ενώ παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Σερίφου κ. Αντωνάκης, ο Πρόεδρος του Σ.Μ.Ε. κ. Κεφάλας, ο Πρόεδρος του Συνδικάτου του Ι.Γ.Μ.Ε. κ. Μπάτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταλλωρύχων Λαυρίου κ. Δημητρακόπουλος και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

  

 

 

 

Ι. Γκόλιας, Πρύτανης ΕΜΠ

 Δ. Καλιαμπάκος, Κοσμήτορας Σχ. Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΜΠ

 

Άποψη αίθουσας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης

 

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

 

 

  
  
  
  
  
  

Οπτικουακουστικό υλικό εκδήλωσης

Links τραγουδιών – video εκδήλωσης:


 

 

Sixteen Tons

 

 

 

 

 

Big Bad John

 

 

 

Cajun Queen

 

 

 

Which side are you on? 

 

 

 
Which side are you on – Florence Reece 
North Country Blues 
Glück Auf 
Angels Love Coal Mines 
Γάλλος Μεταλλωρύχος - À l ’quinzaine 

 
Λίστα ταινιών
 • Salt of the earth
 • Matewan
 • Brassed Off
 • Pride
 • Palikari
 • 33
 • October Sky
 • The Devil’s miner
 • Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα
 • Perch of the Devil
 • An Injury to One
 • Harlan County, U.S.A. (1976)
 • Harlan County war (2000)

Εκδήλωση με τίτλο: "Μεταλλωρύχοι του Κόσμου. Ιχνηλατώντας την ταυτότητα τους μέσα από την τέχνη".

 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ, γιορτάζοντας τα 70 χρόνια της και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, με τη συνεργασία του Δήμου Λαυρεωτικής, της Εταιρείας Μελετών, του Επιμορφωτικού Εκδρομικού Ομίλου και της Χορωδίας Λαυρίου, συνδιοργανώνουν την Εκδήλωση:

Μεταλλωρύχοι του κόσμου

Ιχνηλατώντας την ταυτότητα τους μέσα απ’ την τέχνη

 

Ομιλητής

Δημήτρης Καλιαμπάκος,

Κοσμήτορας της Σχολής ΜΜΜ

 

Σάββατο, 6 Μαΐου, 7:30μμ

Αίθουσα Μηχανουργείο

Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

 

Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από την τεράστια βιομηχανία που παράγει τις πρώτες ύλες σε ολόκληρο τον κόσμο; Τι χαρακτήρες διαμορφώνει το ιδιαίτερο περιβάλλον μέσα στο οποίο μοχθούν; Υπάρχει κι αν ναι, ποια είναι η κοινή ταυτότητα των μεταλλωρύχων σε κάθε γωνιά της γης;

Ένας αποτελεσματικός τρόπος να ανιχνεύσει κανείς αυτήν την ταυτότητα είναι το αποτύπωμα της στην τέχνη. Τα καθημερινά τεχνουργήματα που διηγούνται το σκληρό μόχθο, τις αντιξοότητες, τις ελπίδες, τους αγώνες αυτού του περήφανου κλάδου.  Αλλά και τις επιρροές της σε αυτό που ονομάζεται υψηλή τέχνη, σε καλλιτέχνες που έχουν εμπνευστεί από το σκληρό αλλά και γοητευτικό κόσμο των μεταλλωρύχων.

Ξεκινάμε το ταξίδι αυτής της αναζήτησης με μια εκδήλωση με πολύ μουσική, κινηματογράφο και όχι μόνο. Διαλέξαμε το Λαύριο, όχι τυχαία, γι αυτήν την εκκίνηση. Το Λαύριο γεννήθηκε τον 19ο αιώνα  ως τυπική μεταλλευτική πόλη (company town). Οι σημερινοί του κάτοικοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν πατεράδες και παππούδες που έζησαν μια ζωή στα μεταλλεία και στη μεταλλουργία. Πιστεύουμε πως ιχνηλατώντας την ταυτότητα των μεταλλωρύχων όλου του κόσμου θα ρίξουμε περισσότερο φως και σε αυτούς τους ανθρώπους. Και ίσως απρόσμενα, μάθουμε περισσότερα τόσο για τα σημερινά χαρακτηριστικά της τοπικής κοινωνίας όσο και για την αύρα μιας ισχυρής παγκόσμιας παράδοσης που μπορεί να γεμίσει τα πανιά μας σε δύσκολους καιρούς. 

 

Για να δείτε τη πρόσκληση πιέστε εδώ